banner-image

Podela kuća u punim selima, a u praznim zamazuju oči

Ništa bolje se nije moglo ni očekivati. Krkobabić i ekipa u suštini kupuju kuće i dele ih u poprilično punim selima, a ne u praznim. Kupe i poklone nešto malo i u Pirotu da zamažu oči, ali uglavnom se pare troše za vojvođanska sela, a priča se o stotinama hiljada i miliona praznih sela u Srbiji i povratku mladih. Znali smo da je kupovina kuća za državne pare pa onda poklanjanje neka velika zajebancija, ali nismo baš mogli da pretpostavimo da je baš ovolika.

Pa što kuće ne kupujete po praznim selima.

Posle prve ture podele kuća ostaje samo da se zapitamo i što ne kupuju kuće od naprednjaka u Novom Sadu i Beogradu pa ih posle mladim naprednim poljoprivrednicima dele da bi razvili poljoprivredu. Kad se tu uključe i Krkobabićevi gastarbajteri ima posao da cveta. Posle akcije povrtaka i kupovine kuća po selima Krkobabić treba da pokrene akciju povratka mladih u srpske gradove jer su i oni prazni isto kao i sela u opštinama Kikinda, Pećinci, Bač, Bačka Palanka… u kojima ovih dana kupuje i poklanja kuće mladima.

Imaju majstori naravno uvek izgovor, kao onaj da nisu to sela koja su prazna već se prazne pa to treba zaustaviti.

Ma hajde. Pa da i mi ponovimo, koliko se gradova u Srbiji prazni pa bi ih trebalo popuniti?

Elem, da ne bude da pričamo napamet.

Prvih 14 kuća na selu podeljeno je u prošle nedelje  na sednici Komisije za dodelu besplatnih seoskih kuća, izjavio je za  Tanjug   ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Svoj novi krov nad glavom je dobilo 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika rešena da samostalno započnu život.

Krkobabić je, posle prve sednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Palati Srbija, preneo da je ukupno 16 miliona dinara odobreno za kupovinu 14 kuća, a da je najveći broj dodeljen u Pirotu, u selima Poljska Ržana, Veliki Suvodol i Berilovac.

Zatim u Novoj Crnji, u mestima Srpska Crnja i Toba kao i u opštinama Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda i u Pećinci.

Ministar je naveo da su se cene tih kuća kretale od oko 850.000 dinara u Pirotu, pa sve do 1,2 miliona, kolika je cena najskuplje kuće u Baču, koji se nalazi na granici sa Hrvatskom.

Lepo.

Od 14 podeljenih kuća samo dva mlada gazdinstva su se skućila. Kave onda to ima veze s poljoprivredoma. Pa to je valjda socijalno pitanje. Nemamo ništa protiv toga da ljudi koji nemaju krov nad glavom kuću i dobiju, ali to sa razvojem sela i ruralnih područja nema blage veze.

Gradsku sirotinju vraćate u selo da bude seoska sirotinja i tako oživljavate i razvijate sela?

Slušamo godinama od Krkija i ekipe da od ukupno 4.700 sela, koliko je registrovano u Srbiji, nestaje 1.200, a 1.000 ima manje od 100 stanovnika.

Pa dobro drugovi dragi koga vi zamajvate i što ne spasavate prvo ovih hiljadu sa manje od 100 žitelja pa se onda prebacite na Vojvodinu.

Za ovih 16 miliona dinara mogli ste negde da kupite celo selo i vratite 18 porodica sa decom. Onda dodate pare pa otvorite vrtić, pa školu pa dovedete internet pa put pa eto ti obnove sela, ali…

To ne biva jer njima povratak mladih i obnova sela nije proitet već zamajavnje i  trošenje državnih para za vlastitu promociju.

Da li ima zloupotrebe državnih para i kupovine kuća od naprednjaka pa onda podele naprednjacima to će valjda nekada utvrditi nadležni organi, jer ko će rasprtljati šta sve radi 700.000 članova Srpske napredne stranke i kako ih funkcioneri podmiruju.

Milovan Lukić