banner-image
banner-image

Dodeljeno prvih 14 kuća na selu, cilj popuniti svih 150.000 praznih

 Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za prvih 14 dobitnika seoskih kuća sa okućnicom. Tom prilikom je rekao da je četrnaest kuća koje su dodeljene samo prva etapa ka željenom cilju, a to je da se narednih godina i decenija popune svih 150.000 praznih kuća u Srbiji.

-Ono što raduje je što su to ljudi koji će otići u različite delove Srbije, a to je najbolji poziv za sve koji žele da u narednom periodu uzmu učešće na ovom konkursu i reše da se osamostale ili iskuse novi život na selu „, naveo je ministar.

Trojni ugovor potpisao je danas u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić, gradonačelnici/predsednici opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i  dobitnici bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Novac je dodeljen prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk izjavila je da su sredstva Ministartva za brigu o selu karika u naporima lokalnih samouprava da ožive i razvijaju sela i unaprede kvalitet života u njima.

Moramo da motivišemo ljude da se vrate u sela i da tu zasnivaju svoje porodice. Ovaj projekat je jasan pokazatelj rešenosti Vlade da razvoja sela i da ih oživi, jer su ona naš veliki potencijal i bogatstvo, istakla je Turk.

Biljana Radenković iz Vladičinog Hana, koja će sa porodicom živeti u selu Repince, rekla je da je ovo podstrek mladim bračnim parovima i porodicama da odluče da žive na selu u zdravom i prirodnom okruženju.

-Treba da se vratimo prirodi i da se bavimo poljoprivrednim zanatima i tradicijom. Ideja Ministarstva i jeste da se vratimo korenima, kazala je Radenković.

 Od 12 parova iz grada u selo prelazi njih 5  – 2 porodice iz Pirota, 1 par iz Beograda, 1 porodica iz Vladičinog Hana, 1 porodica iz Bačke Palanke. Najbrojnija porodica je iz Pirota koja ima četvoro dece i odlazi u selo Berilovac.

Prosek godina podnosilaca prijave je 35, a profesije prvih 14 učesnika konkursa koji su dobili kuće su raznolike- profesori (filozofije, informatike), poljoprivrednici, it stručnjaci, hemičar, ekonomisti, autoelektričari, projektant, vaspitač, prerađivač mleka, itd.

Najveći iznos je za nekretninu u vrednosti od 1.200.000,00 dinara dodeljen je u opštini Kikinda – selo Nakovo za objekat površine 98 m2, i parcelu od 1746m2.U rangu najvećeg iznosa je i kuća u opštini Bač u selu Vajska gde porodica sa dvoje dece postaje vlasnik parcele površine 420m2, sa zemljištem pod zgradom 60m2 i drugim objektom površine 18m2.Najniži iznos je za nekretninu u vrednosti od 834.848,07 dinara i dodeljen je supružnicima u opštini Pirot – selo Vlasi za parcelu površine 409 m2, kuću od 82m2 sa pomoćnom zgradom od 52m2.

Podsećamo, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.