banner-image

GM soja pronađena na 29 njiva u Srbiji, u toku je uništavanje

U Srbiji se i dalje gaji genetički modifikovana soja. Poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, pokazala je da od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena GM soja.

Nekada je Mačva prednjačila kada je reč o uzgoju modifikovane soje, sada je ima u svim krajevima. Nadležne službe, kako su rekli u resornom ministarstvu, izdale su rešenje da se soja uništi, a protiv vlasnika će biti podnete prijave.

– Nije više u Mačvi najviše GM soje, ima je svuda, i u Šumadiji – rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. – Nigde nije nešto dominantno pronađena. Sve su male parcele. Uništavanje GM soje je počelo. Svake godine imamo sve manje njiva na kojima se ona nalazi. Postoje stroge kontrole i sve se uništava.

Stručnjaci u Srbiji objašnjavaju da se GM soja najviše uzgajala u Mačvi, Sremu i Banatu. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke, jer je vrlo teško, gotovo nemoguće, da prođe kontrolu u otkupnim centrima. Ovako, niko ne kontroliše šta jedu životinje, naročito ne onu hranu koja se prodaje po samim selima. Uzgajivači taman imaju finu priliku da dodatno zarade.

Pretpostavlja se i da GM soje ima na više parcela nego što se pronađe. Ovakvi usevi trajno uništavaju zemlju, naročito kada se koriste posebna sredstva, kojima se tretiraju. I ove preparate, poljoprivrednici, nabavljaju na crno. Ranije se govorilo da najviše semena dolazi iz Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Inače, uzgoj, promet i upotreba genetički modifikovanih organizama (GMO) zabranjena je u našoj zemlji.

U hrani za stoku dozvoljeno je da se ovakva hrana nađe, ali samo do 0,9 odsto.

Da se GM hrana već nalazi na našim trpezama, potvrđuju i stručnjaci koji ističu da je najviše ima u prerađenoj hrani stranog porekla, ali u procentu koji se toleriše u EU.

Kazne za poljoprivrednike kod kojih se pronađe GM soja previše su blage. One su novčane, idu do 50.000 dinara. Kompanije mogu biti kažnjene od 500.000 do tri miliona dinara.

Uništavanje soje obavlja sam vlasnik, tanjiranjem, i to u prisustvu nadležne inspekcije.

IZvor: Novosti

https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1025863/zrno-29-njiva-inspekcija-kontrolisala-poreklo-soje-uzgoj-uglavnom-sopstvene-potrebe