banner-image

Širi se veganski trend: Folksvagen prestaje da služi meso svojim radnicima

Nemački proizvođač automobil Folksvagen u svojoj glavnoj kantini prestaje da služi meso čime automobilski koncern prihvata trend vegetarijanske i veganske kuhinje.

I kobasica od svinjskog mesa koja se služi sa kečapom i karijem, jedno od najpopularnijih brzih jela u Nemačkoj, nestaje sa jelovnika centralne zgrade Folksvagena u gradu Volfsburgu.

Prema internom obaveštenju, nakon letnjeg odmora se u toj kantini neće služiti meso, prenela je nemačka agencija dpa. Umesto toga, u planu je da na jelovniku bude oko 150 jela bez mesa, a s vremena na vreme će u ponudi biti i riba.

Veliki broj zaposlenih želeo je vegetarijanske i veganske obroke, navodi se u obrazloženju. Nova pravila imaju za cilj i održivost jer smanjena potrošnja mesa doprinosi očuvanju prirode.

U Folksvagenovom pogonu u Hanoveru je novi načina rada menze već uspešno primenjen. Zaposlenima, međutim, neće biti u potpunosti uskraćene kobasice – u kantini koja je udaljena samo nekoliko metara od glavne, služiće se i dalje.

Folksvagenova mesara je 2019. napravila sedam miliona kobasica, a za kari-kobasice utrošeno je 550 tona kečapa.

Usled pandemije su mnogi restorani ove kompanije zatvoreni.

Prelaskom na vegetarijansku i vegansku kuhinju, Folksvagen prihvata trend koji postoji već nekoliko godina, procena je nemačkog udruženja hotelijera i ugostitelja (DEHOGA).

„Vremena u kojima je vegetarijanska kuhinja bila zapostavljena su konačno iza nas“, rekli su predstavnici tog udruženja.

Izvor: Euractiv