banner-image

Poslušajte Agrosmart podkast: Kako do para za investicije na gazdinstvu

Kako poljoprivrednici u Srbiji mogu doći do finansijske podrške iz nacionalnih i evropskih fondova i na kojim konkursima i pod kojim uslovima mogu učestvovati, saznaćete slušajući najnoviji Agrosmart podkast. Takođe, čućete sve o projektu u kojem učestvuju IT stručnjaci Udruženja za preduzetništvo i inovacije Foodscale Hub, čiji je cilj smanjenje ogromnih količina bačenih namirnica.  

Nedovoljna informisanost ali i realizovanje pojedinih konkursa na netransparentan način razlozi su zbog kojih poljoprivrednici često ostaju uskraćeni za finansijsku pomoć iz agrarnog budžeta ali i dostupnih EU fondova i drugih izvora finansiranja.

Oliver Aleksić iz udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije u razgovoru za podkast Agrosmarta navodi niz mogućnosti i različitih dostupnih mera podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i unapređenju konkurentnosti gazdinstava ali ukazuje i na prepreke na koje poljoprivrednici nailaze.

-Ko se ne snalazi u birokratskom sistemu i ima zazor od pravilnika, papirologije, tumačenja uslova za učešće na konkursima – povlači se. Jednostavnije je da kaže: sešću danas u traktor i raditi na njivi. Odustaje ili se za pomoć javlja udruženju, stručnoj službi, privatnoj agenciji…

Za Agrosmartov podkast Dario Balažević iz konsultantske agencije Equiteam Consulting objašnjava kakva je razlika između nacionalnih mera podrške, IPARD programa, takozvanog programa Svetske banke i komercijalnih i institucionalnih izvora finansiranja.

-IPARD je pretprsitupni fond za ruralni razvoj, njime se želi postići održivi razvoj poljoprivrede, namenjen je proizvođačima sa iskustvom i stečenim znanjem u poljoprivredi. Po rangiranju, on je iznad nacionalnih mera – kaže Balažević.

Ističe da je za uspešno povlačenje novca za podršku investicijima u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava ključna edukacija i kao dobar primer navodi besplatne obuke agencije Smart IPARD iz Novog Sada koje se organizuju u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim sredinama Srbije.

IT rešenje za manje bacanje hrane

Prema izveštaju UN, svake godine u otpadu završi više od 900 miliona tona hrane iz domaćinstava, maloprodajnih objekata, i prehrambene industrije. Procene su da proizvođači hrane, uključujući industrijske i poljoprivredne proizvođače čine čak 26 odsto ove količine, dok trgovinski lanci i distributeri imaju svoj udeo od 13 procenata.

U Srbiji i Severnoj Makedoniji u toku je projekat u okviru kojeg se razvija FoodSHare platforma. Ona omogućava distribuciju viškova hrane na odgovoran i transparentan način. Platformu je razvilo Udruženje za preduzetništvo i inovacije Foodscale Hub u sklopu međunarodnog projekta Ploutos, a o njoj u Agrosmart podkastu govori član projektnog tima Nikola Terzin.

Najnoviji Agrosmartov podkast možete poslušati ovde: Mere podsticaja, transparentni konkurisi i preusmeravanje viškova hrane (sounder.fm)

Takođe, možete ga poslušati i na sajtu: Podcast.rs

Autorka podkasta je Iva Gajić

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Napomena: ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi izrečeni u tekstu pripadaju isključivo autorki Ivi Gajić i ne predstavljaju  zvaničan stav Evropske unije