banner-image

Sjajan razlog zašto Holanđani grle krave

Trend grljenja krava pojavio se u ruralnim delovima Holandije pre nešto više od deceniju, a danas postaje sve popularniji deo šireg pokreta povezivanja s okolinom i životinjama širom sveta.

Svako od nas bi s vremena na vreme trebalo da zagrli kravu. Tako barem smatraju Holanđani koje je poneo novi velnes trend druženja s tim umiljatim bićima. Uostalom, zašto bi druženje s kravama bilo neobično kada ljudi širomm sveta puštaju ribicama da im grickaju stopala, rade jogu s kozama ili pak reže poput tigrova da bi se oslobodili napetosti, prenosi Nova.rs sajt Pun kufer. 

Grljenje krava ili koe knuffelen snižava nivo stresa i oslobađa dobre hormone isto kao što se to dešava kad mazimo psa, mačku – ili osobu koju volimo. Hormon oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi, usporava otkucaje srca i vraća pritisak u ravnotežu; stoga bi grljenje krava moglo da pomogne kod srčanih bolesti, anksioznosti i lošeg raspoloženja.

Prednost krava u odnosu na manje kućne ljubimce je upravo u njihovoj veličini, a grljenje tih velikih i toplih životinja, kao i osluškivanje njihovih sporih otkucaja srca umiruje i vraća vas u sadašnji trenutak.

Ako vas krava poliže, to je dodatan bonus, a deo terapijskog doživljaja je i češkanje njihove dlake, pa ne treba štedeti na dodirima. Još jedna od dobrobiti koja se veže za holandski velnes je i boravak u prirodi.

Trend grljenja krava pojavio se u ruralnim delovima Holandije pre nešto više od deceniju, a danas postaje sve popularniji deo šireg pokreta povezivanja s okolinom i životinjama širom sveta. Farme u Švajcarskoj, ali i Americi sve češće nude tretmane grljenja krava kako bi podstakle radost i oslobađanje od stresa.