banner-image
banner-image

Zahtevi paora: Kukuruz 30 dinara, dizel po 100 dinara, subvencije 12.000

Poljoprivrednici Banata zahtevaju da javno preduzeće Vode Vojvodine umanji račune za odvodnjavanje, a od Vlade Srbije traže da hitno reaguje i uvede nekoliko mera za spas poljoprivrede u poslednji čas.

Udruženje Paori iz Crepaje upozorava na alarmatno stanje na njivama i gazdinstvima.

-Klimatske promene donele su još jednu katastrofalno sušnu godinu paorima Vojvodine. Posle velike suše 2017, koju smo nekako pregurali, dolazi nam još jedna, izgleda još gora godina. Stručnjaci predviđaju da je rod ratarskih kultura u Vojvodini umanjen 50 odsto, a posmatrajući samo Banat i više. Uzimajući u obzir povećanje  cena repromateijala, dizela, hemikalija, te niske otkupne cene naših proizvoda, kao i najmanje  subvencije po hektaru u Evropi neophodno je da država preduzme hitne mere, kaže Miroslav Grubanov, predsednik ovog udruženja i član Saveza 90 zelenih Srbije.

Od preduzeća Vode Vojvodine poljoprivrednici zahtevaju da im se računi za odvodnjavanje za 2021. godinu umanje barem 50 odsto jer “u Sahari nema odvodnjavanja”.

Od Vlade i Ministarstva poljoprivrede traže da im se odobri kupovina 50 litara dizela po hektaru, za jesenje radove, po ceni od 100 dinara za litru i da se to uradi najkasnije do 1. septembra.

Zahtev je i da minimalna cena kukuruza bude 30 dinara, suncokreta 60, a soje 80 dinara kilogram.

Takođe, da se zamrzne plaćanje svih poljoprivrednih  kredita, na  godinu dana, bez zateznih kamata.

Zahtevaju i da subvencije po hektaru u 2022. godini budu najmanje 12.000 dinara, plus regresirano gorivo – 80 litara po hektaru po ceni od 100 dinara za litar.

Poljoprivreda već dugi niz  godina  čuva  socijalni mir, a njeni proizvodi povećavaju izvoz, ali seljak  od  toga ima najmanje koristi. Vreme je da država pomogne i nama, dosta  je pomagala  stranim investitorima, poručuje Grubanov.

S. G.