banner-image

Zaštita krompira od krompirovog moljca: Važno poštovanje karence

Na području Srbije usevi  krompira se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u fazi od različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke do vađenja krtola.

Foto: PIS – ostecenja na krtoli

Na feromonskim klopkama postavljenim u useve krompira registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella) u proteklih nekoliko dana. U toku je preklapanje leta treće i četvrte generacije te štetočine. Najavljene visoke temperature povoljno će uticati na razvoj i na povećanje aktivnosti krompirovog moljca, te postoji rizik od nastanka šteta u usevima krompira koji još nisu povađeni i gde su krtole ogoljene i izložene napadu te štetočine.

Sa ciljem zaštite krompira od krompirovog moljca preporučuju se sledeće mere:

U usevima krompira gde je cima suva krtole treba vaditi i odmah skladištiti u skladišta sa kontrolisanom temperaturom i postavljenim insekatskim mrežama na svim otvorima. Ne treba ostavljati krtole na parceli nakon vađenja.

U usevima gde još uvek cima nije propala preporučuje se navodnjavanje radi održavanja kompaktnosti zemljišta i sprečavanja stvaranja pukotina kroz koje ženke moljca dolaze do krtola i polažu jaja. Takođe, u ovim usevima se preporučuje i primena hemijskih mera zaštite primenom nekog od insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza Karenca
Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux deltametrin 0,3-0,5 l/ha 7 dana

Izvor:PIS