banner-image
banner-image

Otvoren IPARD javni poziv za preradu vredan tri milijarde dinara

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je danas četvrti IPARD javni poziv namenjen firmama koje se bave preradom voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa. Za ovaj IPARD poziv opredeljene su tri milijarde dinara, umesto 2,3 milijarde, koliko je bilo planirano. Poziv je otvoren do 29. oktobra 2021. godine. 

Reč je o meri tri IPARD II programa pod nazivom Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda koja obuhvata izgradnju i opremanje mlekara, objekata za predadu mesa, vinarija, objekata za preradu voća, povrća i jaja.

Sektor prerade veoma je bitan jer se direktno naslanja na primarnu proizvodnju i donosi dodatu vrednost koja utiče na povećanje konkurentnosti poljoprivrede I prehrambene industrije Srbije. Pojedinačni podsticaji za investicije u sektoru prerade mleka kreću se u rasponu od 10.000 do dva miliona, a u ostalim sektorima od 10.000 do milion evra. Neki od posebnih uslova za odobravanje projekata u sektoru mleka su da dnevni kapacitet prerade u mlekarama iznosi od 3.000 do 100.000 litara, u sektoru mesa da minimalni kapacitet klanja bude 10 goveda, odnosno 50 svinja, ovaca i koza ili 5.000 grla živine na dan.

Kada firme koje prođu na javnom pozivu završe svoje investicije mogu da očekuju 50 odsto povraćaja na ukupne prihvatljive troškove. Ovaj poziv trajaće tri meseca.

Podsetimo, u toku je javni poziv za IPARD podsticaje iz mere jedan, koja se odnosi na nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava. To je najveći poziv do sada, vredan 6,5 milijardi dinara, Poljoprivrednici, firme i zadruga podnose zahteve za sve  što povećava vrednost njihovog gazdinstva – objekte, protivgradne mreže, hladnjače, mehanizaciju, priključne mašine, skladišta za žitarice, plastenike, farme…

Nakon raspisivanja poziva za preradu poljoprivrednih proizvoda iz mere tri, sledi otvaranje IPARD javnog poziva za investicije u seoski turizam kroz koji će, ako ne bude izmena u prvobitnom planu, biti podeljena 1,7 milijarda dinara.

Javni poziv M3 možete preuzeti ovde:

chetvrti-Javni-poziv-ipard-m3-1

S. G.