banner-image

Izašla rang lista za konkurs Svetske banke

Minstarstvo poljoprivrede objavilo je danas rang listu podnosilaca prijava na prvi javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu – takozvanog programa Svetske banke 50:40:10. Ovaj javni poziv trajao je od 5. maja do 4. juna 2021. a odnosio se na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Na rang listi nalazi se 2.316 podnosilaca zahteva za odobrenje projekata. Najbolje rangiran ima 82 boda, a njih 193 nije ostvarilo bodove. Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljeno je 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija pojedinačno iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava je od 10.000 do 25.000 evra.

Naime, Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da se dobije povraćaj od 50 odsto  ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), dok je 40 odsto kredit poslovne banke, a 10 odsto sopstveno učešće.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Na javni poziv za koji je danas objavljena rang lista mogli su da se jave fizička lica, preduzetnici, zadruge i firme koje se bave voćarskom, povrtarskom, cvećarskom i vinogradarskom proizvodnjom. Konkurisalo se za mašine i opremu.

U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona evra kroz ovaj projekat, a očekuje se raspisivanje poziva za stočare i ratare pa nakon toga i za agregatore, to jest organizatore poljoprivredne proizvodnje.

Rang listu možete preuzeti ovde: rang-lista-podnosilaca-prijava-za-prvi-Javni-poziv-za-podnoshenje-prijava-za-utvrdjivanje-prava-na-korishcenje-bespovratnih-sredstava-u-okviru-projekta-za-konkurentnu-poljoprivredu-u-2021.-godini

S. G.