banner-image

Od gljiva se mogu praviti veštačka koža, cigle, nameštaj i to bez štetnog uticaja na okolinu

Alternativa fosilnim matrijalima mogle bi da budu gljive i materijali koji se dobijaju od njih. Kako piše DW, od gljiva, odnosno njihovog micelijuma, mogu da se dobiju biorazgradivi blokovi za gradnju, materijal za izradu nameštaja, modnih detalja, upotrebni predmeti i drugo.

Kompanija u Indoneziji, na primer, gljive koristi za izradu održivih materijala koji će zameniti kožu. Osnivač ove kompanije kaže da izrada predmeta od gljiva, umesto od prave kože, ima brojne prednosti. Za njihovu izradu troši se manje vode, ne ubijaju se životinje, moguća je vertikalna proizvodnja kojom se značajno šedi prostor. U ovoj proizvodnji ne koriste se hemikalije i i značajno je manja emisija štetnih gasova.

Treba uzeti u obzir da gljive rastu na poljoprivrednom otpadu ili piljevini i tokom rasta razlažu ove materijale.

Kompanija Adidas već ima liniju obuće izrađene od veštačke kože napravljene pomoću gljiva.

Patentirana je i izrada biorazgradivih kovčega od gljiva koji omogućavaju da se posmrtni ostaci polako kompostiraju. Zahvaljujući ovakvim kovčezima neće biti potrebna seča drveća kao što je to slučaj kada je u pitanju izrada klasičnih.

Gljive takođe imaju moć da transformišu toksične materije do materija koje se mogu upotrebiti, ali i da razgrade plastiku. Gljive, na primer, mogu da dekontaminiraju toksične građevinske materijale kao što je,na primer, asfalt koji ranije nije bilo moguće ponovo upotrebiti.

Od micelijuma se takođe mogu praviti biorazgradive cigle kje se već upotrebljavaju.

S.K.