banner-image

Porast tražnje za žitaricama: Pšenica dostigla 24,2, a kukuruz 25 dinara za kilogram

Povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika, rast cena pšenice i kukuruza karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 3.860 tona robe (+75,85%), čija je finansijska vrednost iznosila 103.110.700,00 dinara (+66,75%).

Pšenica je bila najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Početkom nedelje, tržišta su oštro rasla. Raznolika situacija zabeležena u Francuskoj i drugim evropskim izvoznim zemljama kada je reč o kvalitetu, uticala je da ova žitarica ima uzlazni trend i na domaćem tržištu. Prvog dana nedelje, kupoprodajni ugovori su zaključeni po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a. Slaba ponuda, bila je razlog za intenzivniju tražnju za kupovinom od strane izvoznika, domaćih prerađivača i trgovaca.

Sredinom nedelje na Evronekstu, zabeležen je oštar pad cene, da bi krajem nedelje tržište pokazalo volatilnost i na taj način nadoknadilo gubitak. Posledica ovakve okolnosti je visoka cena od 24,20 din/kg bez PDV-a, koja je registrovana krajem nedelje. Poslednjeg dana tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora, što ukazuje na pozitivan trend. Ponderisana cena je iznosila 23,84 din/kg bez PDV-a (26,22 sa PDV-om), što predstavlja rast od 10,88 % u odnosu na prethodnu nedelju.

Slaba ponuda kukuruza i pojačana potražnja od strane domaćih prerađivača, dovela je do rasta cene od 1,90% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Kupoprodajni ugovori na FCA su realizovani u cenovnom opsegu od 24,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT trgovalo po jedinstvenoj ceni od 25,40 din/kg bez PDV-a. Ovonedeljna ponderisana cena je iznosila 24,86 din/kg bez PDV-a (27,35 din/kg sa PDV-om).

Soja beleži odsustvo iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu. Tražnja na paritetu FCA Vojvodina po ceni od 69,00 din/kg bez PDV-a, SRPS kvalitet uz obračun kvaliteta, nije naišla na adekvatan odgovor ponude. Žetva novog roda očekuje se da počne početkom septembra. Ono što najviše zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu prinosi koji će biti umanjeni i daleko od očekivanih usled suše i fitofagnih grinja koje su se pojavile kao posledica visokih temperatura. Terminska ponuda preko “Produktne berze” izostaje. S obzirom da smo tokom ove tekuće ekonomske godine imali ekstremnu godinu sa aspekta cenovnih dešavanja, onda je opravdano zbog čega nema terminskog trgovanja ovom uljaricom.

Žetva suncokreta rod 2021. godine je počela. Primetno je veliko interesovanje za kupovinu ove uljarice. Terminska tražnja se kretala od 420,00 €/t do 425,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 21,00 do 21,60 din/kg bez PDV-a (od 23,10 do 23,76 din/kg sa PDV-om), što je rast od 4,57%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,45%, a kukuruz za 3,00%.

Potencijalni prinos kukuruza u Ohaju je procenjen da će biti 10% veći nego prošle godine. Posmatranje u Južnoj Dakoti, državi najviše pogođenoj sušom, pokazuje niži potencijal, koji se procenjuje da će biti 15% niži nego prošle godine. U Indijani i Nebraski potencijal prinosa je znatno iznad prošlogodišnjeg nivoa.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (septembarski fjučers) je pojeftinila 1,78%, a sojina sačma (septembarski fjučers) za 1,04%.

Značajniji pad rejtinga useva zabeležen je kod soje, gde je sada ocena 57% u poređenju sa 60% prethodne nedelje. Cene soje su na početku nedelje rasle podržane novim američkim prodajama Kini. Međutim, krajem nedelje zabeleženo je slabljene cena uprkos objavljenim novim prodajama za Kinu.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 12,50%, a kukuruz je pojeftinio 2,71%.

U Francuskoj je žetva napredovala krajem prošle nedelje i tokom vikenda. Poljoprivrednici nastoje da napreduju što je brže moguće i izbegnu mestimične kiše. Prve vesti o kvalitetu pokazuju raznoliku situaciju, naročito kod hektolitarske mase. Nakon prošlonedeljnog rasta, cene pšenice su na početku nedelje beležile blago sniženje. Rast cena trenutno izaziva oklevanje kod kupaca, naročito na francuskom tržištu. Sa druge strane, tražnja u oblastima luka i dalje je prisutna zbog potrebe da se ispune isporuke.