banner-image

U toku konkursi za zamenu stolarije u domaćinstvima uz subvencije

Javne pozive za građane za zamenu stolarije raspisalo je 11 opština i gradova , a do kraja meseca će to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Osnovni kriterijum, kako je rekla, je energent koji se koristi za grejanje, pri čemu će svi oni koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje biti u prednosti.

 

Mihajlović je potvrdila da će krajem novembra ili početkom decembra Ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije, uz očekivanje da će bar milion domaćinstava učestvovati u narednim godinama u ovom projektu.

Istovremeno, ona je najavila da će 3. septembra biti raspisan javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela, pri čemu će država obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani.

Do solarnih panela dolazi se jednim korakom. Građani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to „EPS Snabdevanje“, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu, precizirala je potpredsednica Vlade.

Saopštila je i da neće biti poskupljenja gasa u Srbiji do kraja godine, jer imamo ugovor sa „Gaspromom“, kao i da država neće povećavati dažbine naftnih derivata Cena struje ostaje ista, nema nikakvih zahteva, niti pregovora o eventualnom povećanju, ponovila je Mihajlović.