banner-image

Patogeni uz sušu glavni razlog manjeg roda u agraru

Visoke temperature i suša nisu jedini razlog zašto će ove sezone biti umanjen rod na mnogim proizvodnjama. Štetni organizmi su aktivni na svim biljnim vrstama, a stručnjaci pozivaju proizvođače na obilazak parcela i pravovremenu primenu preparata.
„Možemo reći da su insekti glavni problem u poljoprirednoj sezoni ove godine“, rekla je stručnjak u Prognozno-izveštajnoj službi za zaštitu bilja Vojvodine Milena Marčić.

„Napominjemo da je i vegetacija, kao i aktivacija štetnih organizama, kasnila ove godine do deset dana, ali da zahvaljujući ovim visokom temperaturama u protekla dva meseca imamo njihov ubrzani razvoj i raniju pojavu insekata“, rekla je Marčićeva.

Što se tiče kukuruza, beleži se intenzivna pojava plamenca, pamukove sovice, a očekuje se pojava treće generacije kukuruzovog plamenca, pomenute sovice, gljive-prouzrokovači plesni koji mogu biti toksični (mikotoksini) po ishranu životinja i mleko koje daju.

Ako se i pojave određene gljive na klipovima, tada će se reagovati u smislu da se sačeka sa berbom, da se vlaga zrna spusti, a takav kukuruz se i skladišti na određeni način čime se smanjuje sadržaj mikotoksina.

Kada je voćarska proizvodnja u pitanju, aktuelna je zaštita jabučastog voća (jabučnjak), gde se mogu primeniti hemijske mere zaštite sa kratkom karencom (sedam dana). Tu su i prouzrokovači oboljenja koja se pojavljuju u skladištima (meka trulež, gorka trulež itd.) gde je široka paleta fungicida.

Očekuje se i četvrta generacija breskvinog i šljivinog smotavca koji se u nedostatklu domaćina sele i na dunje, pa i tu nanose velike štete, te je sad pravo vreme da se sprovedu mere kontrole.

„Sada je pravo vreme da se u zasadima na vinovoj lozi uoče čokoti koji su oboleli od zlatastog žutila vinove loze, opasnog obioljenja koje može da uništi čitavu vinogradarsku proizvodnju (promeni se boja lista koji se savijaju prema naličju)“, dodaje sagovornica.

Dve vrste stenica su takođe našle povoljne klimatske uslove za razmnožavanje u našoj zemlji (zelena povrtna stenica i mramorasta stenica). One se krajem jeseni sele ka urbanim područjima u potrazi za zaklonom, vrlo su nepopularne, smrdljive i prave izrazito velike štete.

Izvor:RTV