banner-image
banner-image

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji porasle na 24.000 hektara

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je danas da se u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom nalazi približno 24.000 hektara zemlje.

Nedimović je, gostujući na Televiziji „Hepi“, rekao da se poslednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju jer se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe u sistem proizvodnje organskog voća.

On je objasnio da je organska hrana ona koja se dobija bez korišćenja hemijskih sredstava i isključivo uz pomoć prirodnih sredstava za zaštitu bilja.

Prema njegovim rečima, sve parcele iznad 200 metara nadmorske visine u Srbiji može vrlo lako da se konvertuju u organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da su Slovenci u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje, gde će na 3.800 hektara uspostaviti organsku poljoprivrednu proizvodnju, ocenivši da će to biti najveća platforma te vrste proizvodnje u čitavoj Evropi.

Nedimović je napomenuo da će zbog suše biti manji prinos kukuruza nego što se očekivalo.

On je naglasio da je zbog toga veoma važno to što je država poslednjih godina ulagala u navodnjavanje, navodeći da se trenutno radi na 30 projekata, zahvaljujući kojima će sistem za navodnjavanje biti stavljen u funkciju na više od 100.000 hektara.