banner-image

Matijević kupio uljaru „Banat“, ribnjak „Ečka“, Savu Kovačević“, mlekaru „Dana“….

Kompanija Matijević agrar danas je preko svoje firme MPZ Agrar postala većinski vlasnik Mirotin grupe iz Vrbasa, saznaje Agrosmart.

Petar Matijević, sa svojom kompanijom Matijević agrar, ušao je u novi biznis u poljoprivredno-prehrambenoj industriji – proizvodnju ulja. Naime, u okviru Mirotin grupe, kupio je fabriku ulja „Banat“ u Novoj Crnji.

Takođe, preuzimanjem vrbaske kompanije, postao je većinski vlasnik preduzeća: „Sava Kovačević“ iz Vrbasa, mlina „Mirotin Tisa“ iz Savinog Sela, Ribarskog gazdinstva „Ečka“ iz Lukinog Sela, mlekare „Dana iz Vrbasa“, kompanije „Agrovojvodina komercservis“ iz Novog Sada, kao i preduzeća „Agrimaks“ iz Vrbasa.

Uz to, Matijević od danas gazduje i kompanijama „Mirotin energo“, „Mirotin vet“, „Mirotin invest“ iz Vrbasa, te kompanijom „Mirotin Crna Gora“ iz Podgorice.

Uljara Banat u Novoj Crnji na tržištu je prisutna sa svojim glavnim proizvodom – uljem „cvet banata“, a sirovinski sektor mahom je u tom delu Vojvodine. Jedna je od pet najvećih fabrika ulja u Srbiji, pored zrenjaninskog Dijamanta, uljare u Šidu, vrbaskog Vitala i Sunca iz Sombora.

Poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević“, jedan je od nekadašnjih najvećih agrarnih kompleksa, Osnovano je 1946. godine, a sada poseduje oko 4.000 hektara zemljišta, oko 50 hektara voćnjaka, farmu krava, farmu tovnih junadi…

Ribnjak Ečka jedan od najstarijih ribnjaka u Evropi, 1891. godine je započeta proizvodnja ribe. Prostire se na oko 2.000 hektara.

S. G.