banner-image

Kako da uređenje bašte bude zadovoljsto, a ne izvor stresa

Ako smatrate da je baštovanstvo stresno, pojednostavite ovaj lep hobi, i prestanite da preterano brinete o urednosti, piše sajt RTS.

Poznate su i dokazane koristi koje hortikultura može imati i na mentalno i fizičko zdravlje – od ublažavanja stresa do smanjenja nivoa bola.

Međutim, u poslednje vreme se postavlja pitanje i da li uzgoj biljaka može imati i drugu stranu. Mogu li neki aspekti baštovanstva, i u zatvorenom i na otvorenom, takođe biti izvor stresa i, ako je tako, postoji li način da prilagodimo ono što radimo kako bismo maksimizirali terapijske prednosti vrtlarstva?

Kada je reč o sobnim biljkama, zaboravite na haštagove i trendove iz časopisa. Daleko važnije od trenda uređenja enterijera je, zdrava, emocionalna želja za brigom i negovanjem.

– Kao vlasnik najmanje petsto sobnih biljaka, priznaću da se ponekad osećam preopterećen. Morao sam i da zastanem, prstom lebdeći iznad ikone „dodaj u korpu“, da zaista razmislim da li mi treba ta retka nova sorta orhideja ili sam uhvaćen u potencijalno nezdravom naletu endorfina, rekao je iskreno Džejms Vong, savetnik za hortikulturu.

Ako se i vama dogodi slično iskustvo, savetuje – nije sramota smanjiti broj biljaka o kojima brinete.

Manje biljaka o kojima se bolje brine biće vam veći izvor radosti, a svakako je bolje i za biljke. Ako ne znate šta da činite sa velikim brojem biljaka koje ste već počeli da gajite, a onda shvatili da ipak ne možete da izdržite – jednostavno ih prodajte ili poklonite.

Za vrtlare na otvorenom, najveći izvor stresa, uglavnom su brige oko urednosti i reda. Ovo je posebno slučaj kada su u pitanju strukturni aspekti sadnje koji zahtevaju stalnu negu, poput formiranja živica i održavanja travnjaka.

Vong kaže: „Ako volite svoj travnjak i on vam donosi radost, to je sjajno. Međutim, ako za Vas predstavlja muku, zapamtite da ne postoji pravilo da ih vrtovi moraju imati“.

Kada je reč o živici i biljkama koje konstantno traže obradu ili zahtevaju oblikovanje, Vong dodaje da nije loše ponekad ih „ostaviti na miru“.

-U našim sve regulisanijim životima, pomalo divlje dvorište ili vrt gde ima i ponekog maslačka ili nepotkresane žive ograde, može doneti više radosti nego sterilnost savršeno ošišanih biljaka, siguran je Vong.

Činjenica je da malo ove „dvorišne divljine“ može da pruža i stanište za neke vrste životinja, od ježeva do ptica, pa tako opuštenost u održavanju bašte može doneti nova i lepa iskustva uz izbegavanje stresa.