banner-image

Trivan: Izdvajanjem litijuma definitivno se uništava životna sredina

Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je tehnologija kojom se litijum izdvaja „katastrofalno loša“ i da „nema dileme da uništava životnu sredinu“.

– Što se mene tiče eksploatacija litijuma u Srbiji je nemoguća, jer ne možemo pristati na dramatično urušavanje prirode, zarad malo profita. Rudnici litijuma u svetu izgledaju dramatično, a pitanje je i zašto evropske zemlje ne eksploatišu litijum, iako ga imaju mnogo više od nas, rekao je Trivan za list Danas.

Kako je objasnio, on ne vidi ekonomsku potrebu da se ide u tom pravcu i dodaje da će Srbija morati da uloži veliki napor da bi se odbranila od „prljavih, devastirajućih tehnologija koje nameću svetski moćnici i globalne korporacije“.

-Dok vlada kao prioritet ne bude imala životnu sredinu, to neće imati ni strane kompanije koje rade u Srbiji, ocenio je Trivan.

Trivan, koji je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije (SPS) rekao je da je i dalje lojalan toj stranci, ali da u planu ima i osnivanje ekološkog udruženja.

– SPS ne prepoznaje ekologiju kao svoj ključni pravac, iako je to mejnstrim svetske politike. Planiram da osnujem udruženje koje će se dominantno baviti ekologijom, ali o pokretu ili stranci nisam razmišljao, istakao je Trivan.

Izvor: Beta