banner-image

Zaštita od pamukove sovice: Najugroženiji postrni usevi i kasno povrće

U proteklih nedelju dana, na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se visoki ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (Helicoverpa armigera).

Foto:PIS -jaja pamukove sovice

Vizuelnim pregledom useva registruje se prisustvo položenih jaja te štetočine. U zavisnosti od lokaliteta i useva razlikuje se i procenat biljaka sa položenim jajima koji se na pojedinim parcelama kreće i do 60%.

Pamukova sovica je izrazito polifagna štetočina i hrani se na velikom broju biljnih vrsta. Ženke polažu jaja, pojedinačno ili u manjim grupama, na dlačice listova ili generativne organe najrazvijenijih biljaka, kod kojih se odvijaju intenzivan porast i plodonošenje. Štete pričinjavaju larve, pri čemu se prvi larveni uzrasti ishranjuju listovima, dok kasniji uzrasti prelaze na pupoljke, cvetove i plodove.

U ovom momentu najugroženiji su postrni usevi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i usevi paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice i po potvrdi prisustva primena nekog od registrovanih insekticida:

 

Preparat Aktivna materija Doza Usev (karenca u danima)
Coragen 20 SC hlorantraniliprol 0,14-0,2 l/ha paprika (3), paradajz (1), kukuruz (14), kupus (7)
*Ampligo 150 ZC hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin 0,4 l/ha paradajz (3), kukuruz (7), kupus (14)
Avaunt 15 EC, Top gun indoksakarb 0,25 l/ha paprika (1), paradajz (3), kukuruz (14)
Affirm 095 SG, Ema, Triton emamektin benzoat 1,5-2 kg/ha paprika (3), paradajz (3), kupus (3)
*Scatto deltametrin 0,3-0,7 l/ha paprika (3), paradajz (3), kupus (7)
*Kozak lambda-cihalotrin 0,2 l/ha boranija (14), kupus (14)
Harpun piriproksifen 0,05-0,075% boranija (7)

U usevima soje nema registrovanih insekticida za suzbijanje pamukove sovice. Sa ciljem suzbijanja te štetočine mogu se koristiti neki od navedenih insekticida.

S obzirom da je u toku berba pojedinih useva ili se ona očekuje u narednom periodu prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Izvor:PIS