banner-image

Ne pali stnjiku:Počela kampanja s ciljem smanjenja požara na otvorenom

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnim fondom za životnu sredinu – GEF organizuje kampanju „Ne pali strnjiku!“.

Cilj je podizanje svesti javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strnjike na otvorenom prostoru.

Paljenje žetvenih ostataka na otvorenom davnašnja je agrotehnička mera kojoj se protivzakonito pribegava kako bi se izbegli neophodni troškovi, ali se, umesto ušteda, time stvara velika opasnost za okolinu, zagađuje životna sredina, nanosi šteta poljoprivrednom zemljištu i ugrožava biodiverzitet.

Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom je strogo zabranjeno po osnovu više zakona, a za prestanak ovakve izuzetno štetne prakse potrebno je jačanje svesti javnosti i razumevanje da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca osnov naše bezbednosti i zaštite biodiverziteta Srbije.

Promotivna kampanja „Ne pali strnjiku!“ predstavljena je danas na konferenciji na Zlatiboru. U okviru kampanje, Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa partnerima u narednom periodu organizovaće edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, s obzirom da je prema informacijama dobijenim od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na teritoriji ovih lokalnih samouprava tokom prethodnih godina zabeležen veći broj požara na otvorenom.