banner-image

Rastu površine pod šljivom i izvoz

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede posetio je Podgorinu i manifestaciju posvešenu šljivi i tom prilikom je rekao da je ovaj kraj, pre svega, prepoznatljiv po šljivi i njenim proizvodima, prenosi sajt Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

-Ove godine ste radili vredno, dobro zaradili i u zdravlju potrošili, poručio je Nedimović uz preporuku, višak novca ulažite u zaštitu zasada, osiguranje i navodnjavanje da bi imali još više ovakvih i boljih godina.

Prema podacima Uprave za agrarna plaćanja u ovu opštinu iz državne kase isplaćeno je skoro 193.000.000 dinara za 3.724 gazdinstva, a njih 69 očekuje isplata kada urede dokumentaciju u skladu sa Zakonom i važećim propisima. Vredni domaćini Osečine ali i privrednici dobili su i značajna sredstva iz IPARD-a jer je po ovom osnovu isplaćeno više od 31.000.000 dinara.

Predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić ovom prilikom naglasio je da su, uz pomoć države u ovoj opštini izvedeni brojni projekti tokom protekle godine ili se još uvek radi na njima.

Republički Zavod za statistiku beleži rast površina pod šljivicima u poslednjih pet godina tako da je u Srbiji u 2020. godini bilo 73.010 hektara zasada šljive, a prosečan prinos je 8 tona po hektaru.

Kada je reč o izvozu zabeleženo je da smo izvezli u vrednosti većoj od 21.000.000 evra što je zarada za 32.000 tona izvezene robe. Na strani uvoza je svega 800.000 evra. To je veliki suficit koji će u narednim godinama beležiti rast uporedo sa rastom površina i promenom sortimenta u novim zasadima.

Šljivu najviše izvozimo u EU, odnosno Nemačku, gde ode oko 30% izvezenih količina.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviće podršku sektoru voćarstva kroz povraćaj sredstava do 50% za podizanje zasada, izgradnju i opremanje objekata ali i podršku za preradu bilo kroz bespovratna sredstva ili kredite.