banner-image

U septembru se uklanja 500 divljih deponija širom Srbije

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas, nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekata uklanjanja smetlišta sa predstavnicima lokalnih samouprava, da će približno 500 divljih deponija na teritoriji 43 grada i opštine biti očišćeno tokom septembra.

Vujović je poručila da je ovo je jedna od najvećih akcija čišćenja koja će biti sprovedena u narednom periodu, navodeći da prema procenama u Srbiji ima više od 3.500 smetlišta i divljih deponija.

Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo, naglasila je ona i dodala da je uputila molbu jedinicama lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, dok će Ministarstvo, gde je potrebno, obezbediti video-nadzor na očišćenim lokacijama.

Prema njenim rečima, kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost.

Ministarka je ukazala na to da je ovo samo jedan segment, ali izuzetno važan, budući da neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

Jedinice lokalne samouprave su na javnom konkursu Ministarstva kandidovale smetlišta i divlje deponije koje najviše smetaju građanima, i njih ćemo prvo da očistimo, navela je ona i precizirala da je za taj posao obezbeđeno 75 miliona dinara.

Vujović je podvukla da je ovo tek početak, jer ćemo se truditi da i naredne godine odvojimo sredstva za ovu svrhu, i istovremeno pohvalila gradove i opštine koji odvajaju sredstva iz sopstvenog budžeta kako bi na svojoj teritoriji uklonili smetlišta.

Izuzetno je važno da inspekcija na terenu radi svoj posao, jer samo tako možemo da ostvarimo strateški cilj, a to je čistija budućnost za generacije koje dolaze, zaključila je ministarka.