banner-image

Istraživači iz Rusije razvijaju vakcinu protiv afričke kuge svinja

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja nanosi ogromne ekonomske gubitke svinjarskoj proizvodnji i ekonomiji širom sveta. Ne postoji efektivna terapija za ovu bolest, kao ni vakcina, objavljano je n FB stranici Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.

Jedina mera koja se danas sprovodi u čitavom svetu, pa i u našoj zemlji je eutanazija obolelih životinja, neškodljivo uklanjanje životinja, dezinfekcija i primena strogih biosigurnosnih mera.

Jedan od glavnih zadataka veterinarske medicine danas je razvijanje vakcina protiv afričke svinjske kuge. Stručnjaci širom sveta već duže vreme pokušavaju da stvore vakcinu protiv afričke kuge svinja, ali do sada bezuspešno.

Mladi naučnici iz Federalnog istraživačkog centra za virusologiju i mikrobiologiju aktivno su uključeni u njen razvoj. Tim se sastoji od 20 mladih istraživača kojim rukovodi Galina Koltsova, Centar se nalazi u selu Volginski, u blizini Pokrova, oblast Vladimir, a istraživački tim radi u novim laboratorijama opremljenim najsavremenijom opremom. Istraživanja su finansirana u okviru nacionalnog poziva “Nauka”, kao i od Fonda za nauku Rusije.

Takođe, istraživanja su podržana i od drugih međunarodnih fondova, ističe direktor Denis Kolbasov, direktor nacionalnog centra za virusologiju i mikrobiologiju.

Po prvi put naučnici iz ove institucije su napravili ozbiljan iskorak u pravcu razvoja vakcine protiv afričke kuge svinja. Naime, ovaj istraživački tim primenjuje novi pristup ovoj problematici koji do sada u svetu nije primenjivan.

Razvoj nove vakcine sprovodi se upotrebom rekombinantne tehnologije, stvaranjem molekula koji dovode do stimulacije imunskog odgovora kod svinja. Neki od rekombinantnih molekula koji imaju antigenska svojstva su već razvijeni, a njihova efikasnost se ispituje na svinjama u kontrolisanim eksperimentalnim uslovima.

Ruski istraživački tim je uveren da će uskoro razviti vakcinu i na taj način stvoriti novo oružje u borbi protiv afričke kuge svinja.