banner-image

Poljoprivreda se s njiva seli u nebodere – hidroponski uzgoj na 50 spratova

Kompanija Karlo Rati (Carlo Ratti Associati) otkrila je planove za izgradnju nebodera visokog 218 metara u Kini u kojem bi se uzgajali usevi pomoću hidroponije, kao i prostor za prodaju i konzumiranje proizvoda.

Kula Jian Mu zauzela bi poslednju raspoloživu parcelu u poslovnoj četvrti Šenžena, upotpunjujući centralni horizont grada. Zgrada će imati 51 sprat, a 10.000 kvadratnih metara biće namenjeno uzgoju useva u vertikalnoj hidroponskoj farmi. Hidroponski uzgoj je rešenje za uštedu prostora u poljoprivredoj proizvodnji i omogućuje da se usevi mogu organizovati i uzgajati u vertikalnoj formaciji, kazali su u kompaniji koja će graditi neboder.

Procenjuje se da će zgrada proizvoditi 270 tona hrane godišnje, što je dovoljno za oko 40.000 ljudi. To bi stvorilo samoodrživi lanac snabdevanja hranom koji podrazumeva uzgoj, berbu, prodaju i potrošnju u jednoj zgradi.

Kako je izjavio Carlo Rati, vlasnik kompanije, usevi koji će se uzgajati u neboderu prodavaće se, čak i  konzumirati na istoj lokaciji, što doprinosi uštedi velike količine energije u distribuciji hrane.

Hidroponskim farmama i usevima bi upravljao virtuelni agronom podržan veštačkom inteligencijom koji će nadgledati dnevne operacije, uključujući navodnjavanje, uslove životne sredine i ishranu.

Ime kule potiče od mitskog drveta Jian Mu, za koje se u starom kineskom folkloru kaže da povezuje nebo i zemlju.

S. K.