banner-image

Nedimović: Poljoprivredni proizvođači žele da budu deo trgovinskih  lanaca

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prisustvovao je  predstavljanju novog brenda kompanije „Lidl Srbija“ pod nazivom “S ljubavlju domaće”, koji obuhvata približno 80 srpskih proizvoda.

Nedimović je, kak je preneo sajt Vlade Republike Srbije, naveo da su veliki trgovinski lanci postali velika šansa za domaće proizvođače da robu plasiraju ne samo na našim rafovima, već i u regionu i Evropi.

On je rekao da oni postaju mesto akumuliranja domaće proizvodnje, dodavši da se godinama priča o tome da ima malo srpskih proizvoda na rafovima, a da je ovo idealan način da se pokaže da je situacija danas drugačija.

Potpredsednik Vlade je uputio molbu kako kompaniji „Lidl“, tako i drugim velikim trgovinskim lancima u zemlji, da na njihovim rafovima bude što više mlečnih proizvoda, jer je u ovom trenutku u regionu kriza sa cenom mleka.

Učinili bi veliku stvar za našu zemlju ukoliko bi mnogo više srpskih mlečnih proizvoda bilo na njihovim rafovima, istakao je Nedimović, podsetivši na to da su poljoprivrednici u Srbiji dugo bili orijentisani samo na proizvodnju, ali ne i na prerađivačku industriju.

On je ukazao na to da se činilo da će otvaranje tržišta i dolazak velikih trgovinskih lanaca biti ozbiljan udarac za srpske poljoprivredne proizvode, ali da se pokazalo da nije tako.

Nedimović je predočio da danas većina proizvođača želi da postane deo sistema kompanije „Lidl“ i drugih velikih trgovinskih lanaca, kako bi imali zagarantovanu cenu i sigurnost da uvek mogu da prodaju svoj proizvod, a u tome su uvideli i šansu za izvoz.

Potpredsednik Vlade je istakao da u Srbiji ima nekoliko proizvođača koji su dobrim ulaganjima uspeli da ovladaju evropskim standarima za kvalitet proizvoda i da svoje proizvode plasiraju u prodavnicama van Srbije.

On je rekao da vidi želju proizvođača da ovladaju evropskim standardima i da njihova roba dođe do rafova velikih trgovinskih lanaca, istakavši da danas kupac traži da roba bude uvek istog kvaliteta i da prvi i poslednji uzorak proizvoda koji uđe u prodavnicu mora da bude u istom rangu.