banner-image

Poljoprivreda ostvarila veći izvoz za 13,9 odsto u odnosu na prošlu godinu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je tokom posete gazdinstvima u južnobanatskim opštinama Kovin i Bela Crkva, da je Srbija u poslednjih šest meseci zabeležila izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji vredan 1,98 milijardi evra.

Nedimović nakon razgovora sa poljoprivrednicima u pomenutim opštinama objasnio da to znači da je izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji veći za 13,9 odsto u odnosu na 2020. godinu, koja je bila rekordna.

On je podsetio na to da je izvoz u 2010. godini iznosio približno 1,08 milijardi dolara, što je dva i po puta manje nego sada.

Prema njegovim rečima, postoje problemi u poljoprivrednom sektoru, pre svega u mlečnom i tovnom govedarstvu, ali da se ove grane trude da intervencijama države neutrališu negativne efekte na tržištu.

Nedimović je, govoreći o aktuelnim podsticajima, rekao da se upravo završava konkurs za nabavku mehanizacije neophodne voćarima i povrtarima, navodeći da su rezultati konkursa objavljeni i da je u toku žalbeni rok, te da će za nedelju dana biti objavljeni konačni rezultati konkursa.

Potpredsednik Vlade je potvrdio da je u toku konkurs „50:40:10“ za stočare, koji podrazumeva da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, 40 odsto se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10 odsto treba da ima ličnog učešća.

On je najavio da će uskoro uslediti i konkurs za ratare, ocenivši da ove mere itekako znače poljoprivrednicima.