banner-image

Menja se zakon, za IPARD projekte uvodi se avansno plaćanje do 50 odsto

Danas kreće javna rasprava o izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnim razvoju, a kako se može videti u nacrtu tog dokumenta, najznačajnije izmene odnosiće se na IPARD program i IPARD podsticaje. 

Kako je najavljivano, izmene zakona predviđaju uvođenje avansnog plaćanja do 50 odsto odobrene IPARD podrške. To bi, kako su ranije objašnjavali nadležni, umnogome olakšalo poljoprivrednicima i firmama iz agrobiznisa da realizuju svoje IPARD investicije jer oni sada treba da u potpunsti finansiraju projekat i tek po završetku dobijaju povraćaj, a nakon ovih izmena deo tog iznosa dobili bi unapred, kada im se projekat odobri.

„Posle donošenja rešenja o odobravanju projekta, korisnik IPARD podsticaja može Upravi podneti zahtev za avansnu isplatu IPARD podsticaja u visini do 50 odsto odobrenog iznosa IPARD podsticaja, uz koji dostavlja bankarsku garanciju ili drugo propisano sredstvo obezbeđenja koje odgovara iznosu od 110 posto zahtevanog iznosa avansne isplate“, navodi se u nacrtu zakona.

O zahtevu korisnika IPARD podsticaja da im se odobri avans  odlučuje direktor Uprave rešenjem.

U nacrtu zakona navodi se da je u postupku za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje dopuštena samo jedna izmena odobrenog projekta. Rok za završetak projekta, odnosno rok za podnošenje zahteva za konačnu isplatu može se produžiti za najviše šest meseci za investicije u fizičku imovinu za nabavku opreme, mašina i mehanizacije, odnosno za najviše 12 meseci za investicije u fizičku imovinu za izgradnju i opremanje objekata.

Najavljene izmene zakona odnose se i na Lider meru IPARD programa, sistem za identifikaciju zemljišnih parcela…

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovešće se u periodu od 3. septembra do 22. septembra 2021. godine.

S. G.