banner-image

Besplatna obuka: Kako i zašto se organizovati u zadruge

Konsultantska agencija Smart IPARD održaće 13. septembra u 18 časova besplatnu onlajn obuku o osnivanju i manedžmentu zadruga. Obuka je namenjena poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz sfere agrobiznisa, ali i drugih oblasti.

Ove obuke se organizuju u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP) a pomažu poljoprivrednicima i firmama da lakše dođu do izvora finansiranja iz EU i nacionalnih fodnova i da unaprede proizvodnju na gazdinstvima i plasman proizvoda.

Link za prijavu za trening o zadrugama  je: https://docs.google.com/forms/d/1NGz2vUdkhQFZPcoRUljMyPSAnw5B8DRKTxcfCF7SufM/edit?ts=6011acc6&gxids=7628

Cilj ovog programa je povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje. Ruralne sredine u Srbiji imaju značajnu podršku Nemačke razvojne banke KfW koja se, osim finansijske pomoći ogleda i u osposobljavanju poljoprivrednika, preduzetnika i malih i srednjih preduzeća da unaprede ljudske resurse, tehničko-tehnološke i druge kapacitete neophodne za uspešno poslovanje.

Obuku o osnivanju i upravljanju zadrugama održaće  ekspert iz oblasti zadrugarstva Đorđe Bugarin, autor brošura „Ka novoj zadruzi“, „Kako i zašto se organizovati u zadruge“ i brojih drugih publikacija.

Ovaj stručnjak objasniće koje su prednosti udruživanja poljoprivrednika, kako upravljati zadrugom, kako se članstvom u zadruzi unapređuje tržišna pozicija gazdinstava i omogućava lakši pristup izvorima finansiranja. Osvrnuće se i na funkcionisanje zadružnih saveza u Evropi i svetu zahvaljujući kojim poljoprivrednici uspevaju da održe ravnopravnu poziciju sa otkupljivačima i velikim proizvodnim sistemima i odbrane svoj interes i integritet.

S. K.