banner-image

Na Sajmu najbolji limuzin, angus, šarole…

Jedno od obeležja Poljoprivrednog sajma je najveća Nacionalna izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sjajna je prilika da odgajivači prikažu rezultate vrednog i često mukotrpnog rada.
Izložba stoke je važan segment sajamske priredbe, koji privlači pažnju i domaće i međunarodne stručne javnosti. Prodajnog je karaktera te je to šansa da se i na taj način valorizuje napor stočara. I u ovom vremenu izazova biće prikazana najbolja grla – goveda, konji, ovce, koze i živina, a ovogodišnja izložba će proći bez svinja zbog potencijalne opasnosti koja preti od afričke kuge.
Odgajivači će izložiti goveda simentalske, holštajn frizijske rase, limuzin, angus, šarole, hereford i belgijsko plavo goveče. Prisustvo su potvrdili i uzgajivači konja koji će prikazati najbolje primerke lipicanera, haflingera, hrvatskog hladnokrvnog konja. Ovčari i kozari će predstaviti najbolje primerke virtemberga, romanovske rase, il de fransa, teksal, alpsku kozu i druge.
Kao i prethodnih godina svoje mesto imaće i odgajivači živine.
Značajna je odluka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da podrži realizaciju Nacionalne izložbe stoke kako bi se stvorio povoljniji ambijent za razvoj stočarstva. Međunarodni poljoprivredni sajam je prilika da se zainteresovani farmeri upoznaju sa genetskim potencijalima, ali i uslovima u kojima bi takva stoka trebalo da se gaji.
Prikaz rezultata domaćeg uzgoja i selekcije stoke potvrđuje veliku upornost domaćih farmera u izuzetno skromnim uslovima. Takođe je prilika da se prezentuje i aktivnost Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije, koji nakon decenijskog pada brojnog stanja stočnog fonda čine dodatne napore da ga zaustave, tačnije – da svojim merama agrarne politike doprinesu oporavku sektora stočarstva u Republici Srbiji.