banner-image

Šest miliona dinara za poljoprivrednike Vranja

Nakon Čajetine i Prijepolja i Svrljiga Vranje je četvrti grad u Srbiji koji pokreće ovakav fond.

 Fondacija Ana i Vlade Divac, grad Vranje i Regionalna razvojna agencija Pčinjskog okruga, uz tehničku podršku USAID projekta za konkurentnu privredu, raspisali su Кonkurs za dodelu sredstava poljoprivrednicima sa teritorije grada Vranja.

Potpisivanje ugovora u Vranju

,,Ovaj kraj ima izuzetne potencijale za razvoj poljoprivrede. Ti potencijali ne smeju biti nedovoljno ili potpuno neiskorišćeni. Oni su naša šansa za razvoj, i  upravo iz tog razloga, grad Vranje  svake godine ulaže značajna sredstva u cilju podrške  poljoprivrednim proizvođačima. Zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac poljoprivrednici sa područja grada Vranja dobiće dodatnu podršku. To će doprineti njihovom jačanju, kroz povećanje poljoprivredne proizvodnje  i bolji plasman. Ugovor smo potpisali na dan održavanja dva sajma u Vranju, što samo dodatno potvrđuje našu posvećenost razvoju poljoprivrede” izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković.

Vranje je četvrti grad nakon Čajetine, Svrliga i Prijepolja koji je osnovao fond za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Njegova namena je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava iz fonda koja obezbeđuju grad Vranje i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Konkursom je planirana podrška fizičkim licima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Ukupna vrednost fonda po ovom konkursu je 6.000.000,00 dinara.

Svečano potpisivanje Ugovora o saradnji obavljeno je u okviru Četvrtog pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana koji je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, a i tom prilikom medijima se obratila i direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Fondacija Ana i Vlade Divac je u Vranju prisutna kroz različite projekte godinama – od humanitarne pomoći do jačanja rodne ravnopravnosti. U Vranju smo protekle godine kada je krenula kovid kriza podelili pakete najugroženijim stanovnicima, u Vranju imamo Divac stipendiste, ali imamo i sjajna lokalna udruženja koja se bave temama poput rodne ravnopravnosti, kao i odvažne preduzetnice sa divnim proizvodima. Tokom 15 godina postojanja i rada, Fondacija je na različite načine pomogla više od 1000 poljoprivrednih gazdinstava. Tragajući za novim načinima podrške selu došli smo do ideje da osnujemo fond za podršku poljoprivrednicima, a osnivanje inovativnog fonda je podržao USAID-ov projekat za konkurentnu  privredu. Za raspisani Konkurs za poljoprivrednike je u svakoj opštini vladalo veliko interesovanje, i zato želimo da projekat implementiramo u što više delova Srbije.“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.