banner-image

Španija na Sajmu: Inovacije i budućnost agrara u svetu i kod nas

Uprkos prirodnim ograničenjima – prostranim sušnim regionima i oštroj klimi u kontinentalnom i južnom delu zemlje – Španija uspela da postane jedan od vodećih proizvođača voća i povrća, ne samo na evropskom, već i na globalnom nivou.  

Prirodne nedostatke španska poljoprivreda morala je da nadomesti primenom modernih tehnologija. Klimatske promene nas, nažalost, sve češće upozoravaju da će potreba za tehnologijom postati globalna i imati rastući trend, te da će produktivnost agrarnog sektora zavisiti od sposobnosti da na vreme shvatimo neophodnost preventivnog delovanja, ali i prilagođavanja na novonastale uz adekvatna tehnička rešenja. To znači da će tehnologija postati obavezna i za zemlje kojima je priroda do skoro bila naklonjena.

Zahvaljujući navodnjavanju Španija postala agrarna sila

U nameri da i ove godine razmene iskustva sa svojim srpskim kolegama, devet španskih poljoprivrednih kompanija predstaviće se na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. U Hali 1, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije, srpski poljoprivrednici moći će da se upoznaju sa vodećim španskim proizvođačima semena, preparata za prehranu i zaštitu bilja, plastenika i  sistema za navodnjavanje:

INAGROUP proizvodi biođubriva, preparate za ishranu i biozaštitu bilja i biostimulatore. Kompanija, uz velika ulaganja u istraživanje i razvoj, razvija organske proizvode i priozvode bez ostataka štetnih materija koji smanjuju upotrebu sintetičkih proizvoda.

 SEMILLAS FITÓ  je španska multinacionalna kompanija osnovana 1880. godine, specijalizovana za uzgoj bilja, proizvodnju i distribuciju semenskog materijala ratarskih i povrtarskih kultura.

 TRADECORP  u saradnji sa svojim distributerom za Srbiju: TRADEAGRO, razvija i proizvodi inovativna rešenja vrhunskog kvaliteta prilagođena agronomskim uslovima podneblja. Njihov portfolio uključuje proizvode kao što su biostimulatori, helati, folijarna precizna đubriva i mikrobiološke preparate kao što su bakterijski inokulanti i ekstrakti, a takođe i moderne adjuvanse.

Kontrolisana proizvodnja u zatvorenom prostoru

SUSTAINABLE AGRO SOLUTIONS razvija, proizvodi i distribuira preparate za ishranu bilja i biostimulatore za upotrebu u tehnički naprednoj, inovativnoj, profitabilnoj i održivoj poljoprivredi.

LABIN je proizvođač čvrstih i granulisanih đubriva u kojima svaka granula sadrži mineralnu komponentu, kojom se obogaćuje sastav NPK, i organsku komponentu, koja doprinosi plodnosti zemljišta.

BOMBAS IDEAL: od 1902. proizvođač široke ponude pumpi za navodnjavanje i druge namene, kao i propratne opreme koju razvija u saradnji sa vodećim katedrama za hidrauliku u Španiji.

NOVAGRIC je jedan od vodećih proizvođača plastenika koji u saradnji sa lokalnim partnerom, firmom INGEL, nudi kompletna rešenja koja uključuju ne samo projektovanje, izradu i postavljanje plastenika već i navodnjavanje, rešenja za fertirigaciju i sl.

RKD PIVOT od 1981. godine proizvodi i razvija sve tipove pivot sistema za navodnjavanje (centralni, lateralni i hipodrom sistemi). U saradnji sa domaćom firmom INGEL prilagođava sistem Vašim potrebama.  

CAUDAL proizvodi efikasne i održive sistema za navodnjavanje, kako bi zajedno sa korisnicima kreirala budućnost navodnjavanja.