banner-image

Skup o ekološkoj proizvodnji lekovitog bilja u petak u Bačkom Novom Selu

Klaster Dunav – Bačko Novo Selo i Centar za organsku proizvodnju iz Selenče organizuju 17. septembra okrugli sto „Ekološka proizvodnja i prerada lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, razvoj ruralnog turizma“.

Ovaj događaj je regionalnog karaktera – prisustvovaće stručnjaci iz naše zemlje, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Okrugli sto počinje u 10 časova sali Mesne zajednice u Bačkom Novom Selu.

– Ovom manifestacijom želimo da ukažemo na mogućnosti poslovanja i zapošljavanja u ruralnim sredinama u oblasti proizvodnje organskog lekovitog začinskog i aromatičnog bilja, a naročito više faze njihove prerade, kao i razvoja turizma oslonjenog na ponudu ruralnih sredina. Poseban cilj nam je stvaranje uslova za angažovanje, ostanak i povratak mladih na selo, ističu organizatori.

Manifestacija se organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Opštine Bač, kao i uz pomoć portala Agrosmart i Mesne zajednice Bačko Novo Selo.

Predviđeno je nekoliko stručnih predavanja a jedno od njih je na temu „Lekovito, aromatično i začinsko bilje u Srbiji – stanje i perspektive“, o čemu će govoriti dr Milica Aćimović sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

O biotehnološkoj proizvodnji mikrobioloških preparata za zaštitu i ishranu bilja kao doprinosu razvoju organske poljoprivrede izlagaće dr Ivana Pajčin, naučni saradnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i dr Jovana Grahovac, vanredni profesor na istom fakultetu.

Na temu „Ukus i miris ruža“ pričaće master inž. poljoprivrede Biljana Božović Tanjga iz firme Pheno Geno Roses doo iz Ostojićeva.

Iskustvo u gajenju i preradi lekovitog i aromatičnog bilja preneće uspešni proizvođači Mejra i Sakib Halilović iz Nišića u BiH, o konvencionalnim i modernim tehnikama ekstrakcije iz lekovitih biljaka govoriće master inž. tehnologije Ivana Dimić, Tehnološki fakultet, Novi Sad, dok će iskustva u ruralnom turizmu u Bačkom Monoštru preneti Jelisaveta Bešenji.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu u Bačko Novo Selo i prisustvuju ovoj stručnoj manifestaciji. Agendu možete preuzeti ovde:

Poziv i Agenda 2 (1)

S. K.