banner-image

Naseljima sa manje od 10.000 ljudi IPARD će stopostotno finansirati infrastrukturu

U toku je izrada finalne verzije IPARD 3 programa za period 2021-2027. godine, za koji Srbija čeka zeleno svetlo Evropske komisije.

U odnosu na još uvek aktuelan IPARD 2 program u okviru kojeg je srpska poljoprivreda na raspolaganju iz evropskog budžeta imala 175 miliona evra, dogodine, odnosno po usvajanju IPARD 3 programa, biće niz izmena i više para. Okvirni budžet iznosi 288 miliona evra. Republika Srbija se odlučila za sprovođenje sedam mera u okviru IPARD III programa, a na osnovu seta od 13 mera koje je EK stavila na raspolaganje državama kandidatima za članstvo u EU. Prvi pozivi iz IPARD 3 programa očekuju se 2023. godine.

Novina u odnosu na IPARD 2 program jeste Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Ona bi trebalo da doprinese unapređenju infrastrukture, to jest poboljšanju kvaliteta života i uslova za razvoj poslovanja u ruralnim područjima. Ova se mera odnosi na investicije u sektorima vodosnabdevanja, kanalizacije, izgradnje i rekonstrukcije puteva, upravljanja otpadom i snabdevanja energijom. Korisnici Mere 6 biće lokalne samouprave koje će imati mogućnost da ostvare povraćaj od sto posto prihvatljivih troškova investicije. Jedinice lokalne samouprave koje će moći da konkurišu za stopostotnu podršku iz IPARD fonda su zapravo naselja koja imaju do 10.000 stanovnika. Takvih je 98 odsto naselja u Srbiji, navodi se u predlogu IPARD III programa.

Pored ove mere, potencijalnim IPARD korisnicima na raspolaganju će biti: Mera 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Mera 3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, Mera 4: Agroekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, Mera 5: Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja – Lider pristup, Mera 7: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i Mera 9: Tehnička pomoć, kao mera za jačanje kapaciteta i pružanje podrške u spovođenju IPARD 3 programa.

Kada je o Meri 1 reč, za koju je dosad vladalo najveće interesovanje poljoprivrednika novina je da će minimalni iznosi podrške koju iz IPARD fonda mogu da dobiju poljoprivredna gazdinstva, tj. njihovi nosioci (poljoprivrednici, zadruge, mala i srednja preduzeća i preduzetnici) umesto 5.000 evra iznositi 20.000 evra.

Prema saznanjima Agrosmarta predlog je da se u Meru 1 uvede i sektor ribarstva – za one koji će na kraju investicije imati kapacitet 10 tona ribe godišnje.

Predlog je i da se u sektoru žitarica i industrijskih useva izjednače kriterijumi za nabavku traktora, mašina i mehanizacije i izgradnju objekata. To znači da će i za traktore i za mašine i za izgradnju objekata moći da konkurišu oni koji u gazdintvima imaju 50 do 100 hektara žitarica i industrijskih useva. Proizvođači hmelja moći će da konkurišu ako imaju dva do 100 hektara. Trebalo bi da se i doradni centri za seme uvrste kao korisnici IPARD podrške u sklopu Mere 1.

IPARD 3 programom planirane su promene minimalnih proizvodnih kapaciteta stočara koji mogu da konkurišu za podršku. Tako će u sektoru mesa minimalni kapaciteti biti 40 goveda (umesto sadašnjih 20), 40 krmača (umesto sadašnjih 30), 200 ovaca i koza (umesto 150), 300 tovnih svinja (umesto 100), 5.000 brojlera (umesto 4.000). Uvešće se najverovatnije i investicije za ćurke – od 1.000 do 10.000 grla, te za guske, od 300 do 3.000.

U sektoru mleka predlog je da se poveća minimalni broj mlečnih krava sa 20 na 50. U sektoru voća i povrća trebalo bi da se finansiraju investicije vrednije od 50.000 evra, umesto da kriterijum budu raspoložive površine.

Najveća novina za Meru 3 je da će se uvesti sektor prerade ostalih useva. Najmanji iznos podrške iz IPARD fonda za ovu meru (prerada poljoprivrednih proizvoda) biće 20.000 evra, a najveći 1.300.000 evra. U okviru Mere 3, dok traje IPARD 3 program, korisnik može da dobije podršku od 2.500.000 evra.

Takođe, na osnovu sprovedene analize za Meru 7, pored ruralnog turizma, u sklopu IPARD 3 programa u planu su novi sektori i to: direktna prodaja poljoprivrednih i lokalnih proizvoda i sektor uslužnih delatnosti u ruralnim područjima.

Za period od 2014. do 2020, kroz IPARD 2 program pomoći od 175 miliona evra, do sada je odobreno 725 projekata sa ukupnim iznosom podrške od 63,3 miliona evra.

S. Gluščević