banner-image

Nedimović: Premija za mleko povećana 40 odsto

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici donela je odluku da premije za mleko budu povećane sa sedam na 10 dinara po litru. Država će za ovo povećanje godišnje izdvojiti 25 miliona evra. Odluka će se primenjivati od 15. oktobra, kada treći kvartal dolazi na naplatu, i od tada će početi isplate.

„Visina premije za mleka od juče je povećana sa sedam na deset dinara po litri i to će sada biti trajna vrednost. Povećanje ječetrdeset odsto, koje na godišnjem nivou država plaća oko 25 miliona evra. Sa druge strane, vodimo intenzivne razgovore sa prerađivačima mleka, da oni sa svoje strane naprave neki ustupak i da cenu mleka povećaju, jer bez mlečnog govedarstva teško da uopšte možemo pričati o poljoprivredi“, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Karađorđevu i Bačkom Gradištu.

On je kazao da očekuje prosečan rod kukuruza deset odsto veći u odnosu na analize koje su pokazale da će žutog zrna biti oko šest tona po hektaru. Dodao da je Uprava za zaštitu bilja donela rešenje da svi otkupljivači kukuruza moraju da primene sve zaštitne mere, kako bi se izbegli problemi sa izvozom.

Najavio je strože kontrole otkupljivača, to jest skladištara kako bi se videlo da li se primenjuju propisane mere za sprečavanje pojave aflatoksina.

S. K.