banner-image

Održana izložba buša goveda

Jedinstvena manifestacija – izložba buša goveda održana je u Dimitrovgradu 17. septembra 2021. u skolpu FAO programa zaštite genetičkih resursa, u organizaciji Opštine Dimitrovgrad, Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. 

Manifestacija je bila izuzetno dobro posećena, a pored izloženih grla, na sajamskom prostoru u samom gradu, posetioci su mogli da obiđu i dve farme, na kojima se gaje buše ali i druge autohtone vrste domaćih životinja.
Izložbi, kao i radionicama koje su organizvovane sa ciljem promocije proizvoda od buša goveda, prisustvovali su i predstavnici FAO kancelarija u Budimpešti i Beču. 
Cilj ove manifestacije i celog projekta „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj Buša goveda na Staroj planini“ je promocija autohtonih rasa i isticanje njihovog značaja u oblasti zaštite biodiverziteta, ruralnog razvoja i stvaranju proizvoda sa dodatom vrednošću. Važnost autohtonih rasa sve češće se pominje, i to ne bez razloga, u sklopu borbe sa klimatskim promenama, koje su savkim danom sve vidljivije. 
S. K.