banner-image

Nedimović: Od izvoza zarada pet milijardi, subvencije izdašne

Srbija će ove godine od izvoza poljoprivrednih proizvoda prihodovati pet milijardi dolara, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović na konferenciji „Poljoprivreda na prvom mestu“ na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Nedimović je, kako prenosi Danas, kazao da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u „minusu“, odnosno da će biti ostvaren rod na nivou prošlogodišnjeg koji je za pet procenata bio viši nego godinu dana ranije.

Prema njegovim rečima prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio.

Kada je reč o subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju, obrtna sredstva i nabavku mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne“ i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „ u petoj brzini“.

„Subvencija nikad neće bitdi dovoljno, smatra Nedimović i dodaje da su ove godine počele ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44 hiljade ljudi, a sve više na našim poljima angažovano su radnici iz inostranstva.

„Nama definitivno fale ljudi za rad u poljoprivredi. Čujem da je na jednom voćnjaku u Riđici angdažovano 80 Uzbekistanaca koji beru jabuke“, kazao je Nedimović.