banner-image

Hose Lopes Tomas: Za poljoprivredu ključno ulaganje u savremene tehnologije

Šef ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije Hose Lopes Tomas de Karansa (José López Thomás de Carranza) jedan je od predstavnika ove zemlje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Španija je uspela da postigne zavidan uspeh u pogledu stvaranja i unapređenja svetske agrarne politike, a iskustva i savete spremna je da podeli sa drugima.

Hose Lopes Tomas de Karansa: Ulaganjem u sisteme za navodnjavanje, nauku i tehnologiju Španija stigla do osmog mesta na svetskoj listi izvoznika hrane

Za Agrosmart Hose Lopes Tomas kaže da se uspešnost poljoprivredne proizvodnje Španije bazira na otvorenosti ka novim saznanjima i primeni savremenih tehnologija:

Pored toga što Španija ima povoljne prirodne uslove kao osnovu za dalji razvoj poljoprivrede, za uspeh je najvećim delom zaslužno prihvatanje novina u pogledu korišćenja tehnologije. Bilo da govorimo o iznenadnoj suši, preteranoj vlazi, klimatskim promenama, pa čak i aktuelnoj pandemiji koronaviruasa, konstantno unapređenje i oslanjanje na savremene tehnologije pokazalo se ključnim  za prilagođavanje u novonastalim situacijama.

Koliko je Španija značajna kada je reč o svetskom poljoprivrednom tržištu?

Karakteristično za Španiju jeste da su u prošlosti postojali čitavi regioni u kojima je vladala izuzetna suša. Danas su ove površine prepoznate kao značajni centri evropske i svetske poljoprivredne proizvodnje, jer smo ulaganjem u nove sisteme navodnjavanja zemljišta i nova saznanja dostigli da ovakva proizvodnja predstavlja čak 65 odsto celokupne poljoprivredne proizvodnje naše zemlje. Danas se ovi regioni nazivaju baštama Evrope. Naravno, ovakav uspeh ne bi bio moguć da nismo koristili fondove Evropske unije. Ovi fondovi, kao i samo članstvo u Evropskoj uniji, podstakli su nas da se upustimo u ovakav poduhvat.

Koji su najvažniji izvozni poljoprivredni proizvodi Španije?

Naši razvijeni ekosistemi i moderna tehnologija pomogli su nam na putu da budemo osmi po redu izvoznici u svetu kada je reč o hrani. U 2020. godini najviše smo izvozili citruse i svinjsko meso. Jedni smo od najvećih i najznačajnijih proizvođača i izvoznika voća i povrća u Evropi. Prvi smo u pogledu svetske proizvodnje i izvoza maslinovog ulja, a treći kada je reč o vinu.

Koje proizvode će španske firme predstaviti na Sajmu?

Ove godine čak devet španskih kompanije predstaviće svoje nove ili ranije napravljene a sada unapređene proizvode poput različitih vrsta tehnologija sistema za navodnjavanje, stakleničkih konstrukcija, đubriva, kao i proizvoda biljne proizvodnje… Bitno je naglasiti da sve ove kompanije teže ka unapređenju održivog razvoja, odnosno zadovoljavanja ljudskih potreba bez ugrožavanja životne sredine. Neke od njih su i ranije bile posetioci Sajma, dok se druge ove godine prvi put predstavljaju sa ciljem da stvore partnerstva sa Srbijom.

Važno je da agrarna politika bude transparentna i da su informacije svima jednako dostupne, ističe prvi čovek Ekonomskog odeljenja Ambasade Španije u razgovoru s novinarkom Agrosmarta

Koji je Vaš savet kreatorima agrarne politike u Srbiji, kako da Srbija unapredi kapacitete i konkurentnost poljoprivrede?

Naglasio bih da obe države imaju odlične poljoprivredne kapacitete i da ne postoji ništa krucijalno što bi Srbija trebalo da nauči od Španije u tom pogledu. Međutim, kada govorimo o konkurentnosti srpske poljoprivrede, izdvojio bih da je izuzetno važno da agrarna politika bude transparentna, odnosno da informacije budu svima jednako dostupne. Na ovakav način ljudi stiču poverenje u poljoprivredu kao održivu delatnost i počinju da se udružuju, a udruživanje je jedna od bitnih stavki kada govorimo o izlasku na svetsko tržište. Kompanije koje sarađu su osnažene i samim tim konkurentnije. Dalje, bitno je pratiti proizvode koji se nude na tržištu, kontrolisati njihov sastav i koristiti nove tehnologije kad god je to moguće. U svemu ovome važno je prihvatanje evropskih standarda, što je donekle i moj savet srpskoj poljoprivredi.

Kako Španija u ovom aspektu pomaže Srbiji?

Kroz edukaciju i davanje primera dobre prakse. Španija je zemlja koja unapređenje znanja smatra izuzetno važnim, a isto tako je spremna da svoja iskustva podeli sa drugima. Zbog toga se Ambasada Španije u Srbiji trudi da promoviše značaj međunarodne saradnje kroz konsultacje i savetovanje u oblasti poljoprivrede.

Vanja Velisavljev