banner-image

Tovne rase dominiraju na govedarskoj izložbi u Novom Sadu

Stočarska izložba na ovogodišnjem 88. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, slabija je nego prethodnih godina. Proizvođači svinja izostali su sa izložbe zbog opasnosti koja preti od širenja afričke kuge. Prostor koji su ranijih godina zauzimale rasne svinje delimično su popunile ovce, a koze su, kao i ranijih godina, zauzele prostor ispred hale 25. Živine ima veoma malo.

Primetno je i da je broj goveda manji nego ranijih godina, pogotovo kada je reč o mlečnim grlima. Verovatno je da zbog celokupne situacije vezane za sektor mleka proizvođači nisu našli interesa da se pojave u većem broju. Međutim, na ovogodišnjoj izložbi predstavljen je, do sada najveći broj tovnih grla što možda govori  o tome da se trend govedarske proizvodnje menja, odnosno da se stočari umesto proizvodnje mleka sve više odlučuju za proizvodnju mesa.

Posetioci imaju priliku da vide kvalitetna grla četiri tovne rase. Reč je o rasama: limuzin, hereford, angus i šarole. Odgajivači koji su se pojavili nasajmu izlažu u okviru novosadskog udruženja „Agroprofit“.

I ove godine posetioci Sajma imaju priliku da vide ogromnog bika. Reč je o grlu Miško, teškom 1980 kilograma kojeg vlasnik prodaje.

S.K.