banner-image

Inovativnim rešenjima do konkurentne poljoprivrede

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor učestvovao je danas na stručnoj konferenciji „Inovativna rešenja za konkurentnu poljoprivredu”, koju je u okviru 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma organizovalo novosadsko regionalno predstavništvo CED – Srednjoevropske mreže za privredni razvoj, u saradnji sa Ambasadom Mađarske, Mađarsko-srpskom trgovinskom i industrijskom komorom i Mađarsko-srpskim poslovnim savetom.

Kako su naglasili organizatori, ova konferencija je imala za cilj predstavljanje aktuelnih i inovativnih istraživanja i razvoja u poljoprivredi, s naglaskom na moderne tehnologije na polju proizvodnje gotove stočne hrane, rezultata genetskih istraživanja na polju stvaranja i uzgoja semena u Mađarskoj, prednosti primene savremenih, bioloških sredstava za zaštitu bilja, koja nisu štetna po životnu sredinu i drugo.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Pastor je istakao da današnja konferencija ima dugogodišnju tradiciju, još iz vremena kada je malo njih verovalo da će odnosi Republike Srbije i Mađarske biti na nivou na kome su danas.

-U poslednjih deset godina, trgovinska razmena između dve zemlje je porasla za oko 80 oodsto. Od 2014. godine do danas održano je šest zajedničkih sednica vlada dve države, jedanaest sednica mešovitih komisija i potpisano je 164 sporazuma koji su stvorili institucionalni okvir za dalju saradnju, istakao je Pastor i dodao da je tema današnje konferencije izuzetno bitna jer se tiče oblasti naučne i istraživačke saradnje.