banner-image

Porodica Radosavljavić iz Varvarina preko konkursa došla do kuće

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić posetio je danas opštinu Varvarin, gde je razgovarao sa porodicom Radosavljević, koja je putem konkursa dobila bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Krkobabić je u Varvarin Selu rekao da ova porodica predstavlja primer i poziv svim ostalim mladim ljudima iz drugih delova zemlje da se ovde nastane.

On je danas održao i radni sastanak sa rukovodstvom i predsednicima mesnih zajednica Varvarina, na kojem su razmatrane potrebe seoskog stanovništva i aktuelni i planirani programi Ministarstva za brigu o selu.

Predsednica Opštine Violeta Lutovac Đorđević istakla je da seosko stanovništvo i predstavnici lokalnih samouprava prepoznaju značaj i korist programa koje sprovodi resorno ministarstvo.

Zajedno sa ministrom, u poseti Varvarinu boravio je i agroanalitičar i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Branislav Gulan, kao i sekretar ovog tima Risto Kostov.

Ministarstvo sprovodi niz programa za poboljšanje uslova života i rada na selu – od rešavanja pitanja egzistencije stanovnika sela kroz zadruge, dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva do lekara, škole ili opštinskog i poštanskog šaltera, kao i podsticanje kulturnog života i negovanje tradicije organizovanjem manifestacija.

U planu je i adaptacija seoskih domova kulture ili zadružnih domova u multifunkcionalne objekte, koji će seoskom stanovništvu doneti nove sadržaje, ali i olakšati život pružanjem različitih usluga.