banner-image

Poslovni susreti organskih proizvođača: Raste interesovanje za ekološku poljoprivredu

Danas su na Novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu održani tradicionalni poslovni susreti organskih proizvođača koje organizuje Vojvođanski klaster organske poljoprivrede (VOK).

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede postoji od 2014. godine i ima 64 člana: od Univerziteta u Novom Sadu, preko malih proizvođača do prodavnica organskih proizvoda.

– Važno je da se proizvođači povežu sa stručnjacima i prate najnovija dostignuća jer je za unapređenje organske proizvodnje i povećanje broja onih koji se time bave neophodna saradnja i povezivanje – ističe Tatjana Vujanov, menadžer klastera. Dodaje da je nastup na Sajmu važan i zbog potrošača koji treba da znaju koje organske proizvode mogu da kupe i gde da ih nađu, kako da prepoznaju nacionalni znak koji ovi proizvodi moraju da nose.

Naglašava da je sve više onih poljoprivrednika koji žele da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju, a Klaster im pomaže da saznaju koje uslove moraju da ispune, kako da dobiju sredstva za sertifikaciju, odnosno sam sertifikat.

Teme o kojima je danas bilo reči su evropskim projekti, agrarna politika Evropske unije, preparati za zaštitu i ishranu bilja po principima biološke proizvodnje, ekološki uređaji za zaštitu od ptica štetočina, međunarodna saradnja, kao i subvencije za organsku proizvodnju.