banner-image

Srpska poljoprivreda isključena sa struje, a prikačena na aparate

Prosto je neverovatno kakva se istorijska promena dešava na ovoj planeti, a kakve se gluposti prave u Srbiji i srpskoj poljoprivredi. Najgori su na najodgovornijim mestima i umesto da idemo u 22. Vek, Vučić i naprednjaci nas vraćaju u 19. a dve najvažnije i najvrednije stvari na planeti – hrana i energija su dopale u ruke pravim pravcatim pokvarenjacima.

Rasturili su bukvalno sve što se rasturiti moglo, od stočartva pa nadole i nagore, a to što u pokom selu ima pokoji seljak koji može da zaradi od povrtarstva, ratarstva, mlekarstva ili tova, nije poljoprivreda već primeri i izuzeci koji potvrđuju pravilo, a pravilo je da je poljoprivreda zasnovana na porodičnim gazdinstvima sahranjena.

Dobro i sve bolje ide tajkunima koji imaju desetine hiljada hektara, ali to je samo kap koja doliva čašu bezobrazluka, a ne priča o poljoprivredi.

Gde su tu 21. i 22 vek. Pa u tome da poljoprivreda ne mora da proizvodi samo hranu. Može da pravi i ono što će biti još vrednije, a to je energija, to jest struja.

Svetski eksperti i političari predviđaju formiranje nove svetske elite povezane sa globalnom energetskom tranzicijom, što bi moglo da se uporedi sa društveno-političkim i ekonomskim procesima industrijalizacije krajem 18. i početkom 19. veka.

Globalna energetska tranzicija je proces  transformacije energetskih sistema na svetskom nivou i odbacivanja tradicionalnih energenata kao što su ugalj, nafta i gas i prelazak na ekološki prihvatljivije i obnovljive izvore energije.

Energetska tranzicija, nakon završetka 2020-ih godina dovešće do globalnog prestrojavanja i formiranja grupe vodećih zemalja koje će  formirati novu svetsku elitu.

Kave to ima veze sa Srbijom i sa poljoprivredom.

Pa mnogo.  Samo što nas zamajavaju Nedimović, Vučić i ekipa šupljim pričama o zlatnom dobu umesto da objasne ljudima gde je budućnost. Američki farmeri se udružuju i prave vetroparkove i u njima struju, a nama dolaze američke kompanije da prave solarne i ko zna kakve sve ne parkove. Zakupljuju njive po Srbiji i prave struju, a naši seljaci treba da se zmajavaju pričama o zlatnom dobu za cene  tovljenika, junadi, mleka, maline i bog te pita čega sve ne.

Srpska poljoprivreda zasnovana na porodičnim gazdinstvima je isključena sa struje i prikačena na aparate za preživljavanje. Kako ti aparati rade bez struje…

Što seljaci da daju njive za vetrenjače kad mogu i sami da prave struju. Kao vid obnovljivih izvora energije.

Na sve ovo čućete naravno – daleko je to od naše poljoprivrede. Šta znaju seljaci šta je struja? Pa znaju, a ako i ne znaju treba ih naučiti.

Čak i da smo potpuni kreteni pa ne možemo da napravimo kooperative za vetro ili solarne parkove znamo da sejemo i žanjemo.

Obnovljivi izvori nisu samo voda, sunce i vetar. Obnoljivo je i ono što raste na njivama.

Gde su subvencije za biogasne elektrane. Za naše seljake naravno. Da prave struju od onoga što sami proizvedu na njivama.

Ne. To nikoga nije briga. Kao što su tajkuni apsolutno preuzeli sve što donosi ozbiljne pare u poljoprivredi tako će preuzeti i kompletnu proizvodnju obnovljivih izvora energije. Kad se tajkuni i Vučićevi kumovi kojih ima između tri i tri miliona pozicioniraju i prigrabe veći kolač tržišta obnovljivih izvora energije onda će se neko setiti seljaka i ponuditi im da prave stuju. Biće kasno naravno.

Pokvarenjaci već sada polako uništavaju EPS i na njegovo mesto postavljaju tajkune koji podižu vetroparkove i solarne elektrane po Vojvodini i Srbiji i to naravno na paorskim njivama. Plaćaju i nadokandu, ali što bi oni dizali tu vetrenjače kad mogu i paori.

Što EPS ne pravi vetroparkove zajedno s poljoprivrednicima?

Pa glupo je. Kako bi kumovi i ini majstori zarađivali na struji.

Mnogi će reći da je priča o tome da seljaci prave struju bajka i nemoguća maisija. Možda i jeste, ali je tačno da su uspele samo one poljoprivrede koje su bajke pretvarale u realnost. Jasno je valjda da se naša seoska gazdinstva od mleka, mesa ili neke ozbiljne i skupe voćarske proizvodnje neće ovajditi, ali od struje možda i hoće, jer da ponovimo dve najvažnije stvari na ovoj planeti su hrana i energija. Mi imamo i jedno i drugo, ali to koristimo izuzetno malko i sve što radimo sada radimo u tajkunsku korist i korist Vučićeve bratije.

Milovan Lukić