banner-image
banner-image

Ovčari najavili izgraditi klanice u Ribešu, opština Knić

Za potrebe podizanja klanice za Udruženje odgajivača ovaca Srbije (UOOS) obezbeđena je parcela u Ribešu, opština Knić, saopšteno je iz UOOS.
U saopštenju se navodi da je uspostavljena saradnja sa agencijom za regionalni razvoj radi pisanja projekta za dobijanje dela sredstava za izgradnju.
Advokatski tim SPOS-a je prihvatio da pruži logistiku u načinu organizovanja pravnog lica po kome će poslovati klanica i kompletnu pravnu zaštitu.
Resorno ministarstvo na čelu sa ministrom Branislavom Nedimovićem je podržalo projekat UOOS-a i prihvatilo učešće u njemu sa 50% novčanih sredstava od vrednosti investicije.
Buduća klanica biće u većinskom vlasništvu članova Udruženja koji prihvate da investiraju u njenu izgradnju. Članovi investitori će uvek imati veću cenu i prednost prilikom otkupa.
Šumadijski okrug, odnosno opština Knić izabrana je za izgradnju klanice jer je ravnomerno udaljena od svih krajeva Srbije.
Klanica će imati značaja za svakog ovčara, jer će Udruženje organizovati otkupe na celoj teritoriji Srbije.
Klanica će se baviti preradom ovčijeg i jagnjećeg mesa i svoje proizvode plasirati na domaćem i inostranom tržištu.
Svi procesi u klanici će se obavljati u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom uključujući i sve standarde koji se primenjuju u klaničnoj-prerađivačkoj industriji.
Način raspodele profita i poslovanja biće jedna od tema naredne skupštine Udruženja.
Deo sredstava koji će sakupljati odgajivači, biće sproveden kroz akciju „Jagnje za spas ovčarstva“.Ova akcija podrazumeva da svako ko želi da ima udeo nad vlasništvom klanice može uplatiti sredstva na posebno otvoren namenski račun.
Uskoro će biti sazvana skupština Udruženja na koju su pozvani svi ovčari Srbije koji će moći da učestvuju u ovom važnom projektu, kao i da postave pitanja vezana za njenu izgradnju.