banner-image

Mladima  dodeljena još 81 kuća na selu

Od 300 seoskih kuća koje su ljudi širom Srbije izabrali, u Palati Srbija potpisan je još 81 ugovor za njihovu kupovinu, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Dodao je da je Konkurs u punom jeku, da zahtevi svakodnevno stižu, kao i da će se nastaviti sa dodelom kuća istim ritmom.

Nasmejana lica mladih parova, poljoprivrednika i poljoprivrednica bila su ukras sale u Palati Srbija, a predstavnici lokalnih samouprava u kojima se nalaze dodeljene ku}e, svojim potpisom dali su podršku vraćanju života u seoske sredine svojih opština.

-Želeli smo da iz Obrenovca odemo u neku čistiju sredinu i tamo živimo i proširimo svoju porodicu. Posle malo traženja izabrali smo Krupanj, kuća nam se odmah dopala, prostrana sa velikom okućnicom. Ja sam od početka verovala da će biti naša! Radujemo se novom životu, uzbuđeni smo i uplašeni u isto vreme, ali mislimo da je pravi život upravo na selu, bila je iskrena dobitnica sredstava Jovana Aćimović.

Četvoročlana porodica Mihajlović koja iz Kraljeva odlazi u selo Jarčev ima jasne planove.

Korona nam je pomogla da shvatimo da se lepše živi u prirodi, na otvorenom prostoru, u kući umesto u stanu. Gajićemo za početak šljive, proizvoditi rakiju i džem, izjavio je Aleksandar Mihajlović.

Među potpisnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova, sedam samohranih roditelja i devet mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica. Većina je do sada živela u zajednici, ali ima dosta njih koji su za svoj krov nad glavom plaćali mesečni zakup.

Profesije dobitnika su razne – od profesora književnosti i filozofije, hemičara, arhitekti, veterinara, ekonomista, inženjera, programera, učitelja, vaspitača do medicinskih radnika, mehaničara, staklorezaca, poljoprivrednih tehničara, konobara, frizera, trgovaca, krojača…

Do sada je najviše zahteva stiglo je iz opština Bačka Palanka (sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo) i Kikinda (Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Kozarci) a za njima su sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa…

Prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina života, a prosečna cena seoske kuće sa okućnicom je 1.081.159 dinara.

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Ova uredba Vlade Republike Srbije predviđa 1,2 miliona dinara kao maksimalan iznos za jednu seosku kuću sa okućnicom, a dodeljuje se mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.