banner-image

Prepolovljen rod krompira u Pomoravlju

Krompira u Pomoravskom okrugu ove godine je 50 odsto manje, godina mu nije bila naklonjena, a i manje je sejan zbog loše prošlogodišnje cene i prodaje.

Proizvođač krompira iz Stiplja, pod Crnim vrhom kod Jagodine, izjavio je na Gradskoj pijaci da su poljoprivrednici zbog niske cene lane zasejali ove godine 50 odsto manje površina, a i rod je lošiji zbog suše.

Ko je zalivao imao je solidan rod. Ja sam zalivao tri puta, kaže ovaj proizvođač, koji na malo kilograma prodaje za 70 dinara, a džak od 10 kilograma za 600 dinara.

Krompir u Pomoravlja nema tradiciju kao u Dragačevu, Guči, Gornjem Milanovcu i nekim drugim krajevima Srbije, ali seje ga gotvo svako seosko domaćinstvo za svoje potrebe a višak prodaje uglavom na Gradskim pijcama.

Najviše ga seju poljoprivrednici u selu Belica kod Jagodine pored reke Belice radi zalivanja, najviše mladi krompir, posle koga sade kupus, kao i poljoprivrednici Paraćina, rekao je za Tanjug stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavene službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

Ne seju se velike količine i zbog nedostatka radne snage, a ni proizvodnja nije jeftina, dodao je Simić.

Nedostaje i adekvatan skladišni prostor, a Evropska unija donosi nove standarde u proizvodnji, tretiranju i skladištenju, čega se naši poljoprivrednici pribojavaju.

Za dobar rod potrebna je puna agrotehnika kao i za svaku drugu poljoprivrednu kulturu, kvalitetan sortiment, plodored, odabir zamljišta jer krompir „ne voli teška i močvarana zemljišta“.

Srbija ima kvalitetan krompir, kvalitetom ne zaostaje za zemljama Evropske unije, izjavili su poljoprivredni stručnjaci koji prate proizvodnju krompira u Pomoravlju, Resavi i Levču.

Poljoprivrednici ovog dela Srbije najviše šeju sorte dizire, belarose, esma i kurode, navode oni.

Izvor:Dnevnik