banner-image

Srbija izgubila malinu, ovogodišnji rod 60.000 tona

Božo Joković, prvi čovek Udruženja malinara iz Arilјa, koje okuplјa više desetina proizvođača iz Srbije i direktor zadruga Agroeko voće, kaže da je Srbija rod maline izgubila pre nekoliko decenija. Naglasio je da je ovogodišnji rod oko 60.000 tona. To je na nivou od pre četiri decenije!

B. Gulan

,,Ukoliko se odmah ne bude radilo na sadnom materijalu, kada su u pitanju maline, i na podizanju savremenih zasada novim sortama malina, Srbija će izgbiti primat u malinarstvu u svetu. Sa malinom smo sada po rezultatima na nivou osamdesetih godina prošlog veka. Imamo male površine sa navodnjavanjem, zaštitnim mrežama i lošim pristupom unosa hemije i tehnologije proizvodnje“, kaže Joković.

Sad je šansa da se pokrene malinarstvo Srbije u pravom smeru, dodaje Joković. To treba činiti preko zadruga. Ali, za takvo nešto potrebna je odluka politike, na nivou zemlјe. Dakle, sve zavisi od volјe vlasti. Do sada struka nije pitana za okolnosti u koje je zapalo malinarstvo Srbije. Objavlјuju se brojke koje odgovaraju vlasti, a ne stanju na terenu, kazao je on.