banner-image

Miholjski susreti oživeće društveni život na selu

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je da izdvajanje sredstava za organizovanje manifestacija „Miholjski susreti sela“ ima cilj da  oživi društveni život na selu, a stanovnici se sami opredeljuju za temu tih susreta.

Krkobabić je, gostujući na Televiziji „Pink“, podsetio na to da juče potpisan ugovor za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 31 milion dinara sa predstavnicima 68 jedinica lokalnih samouprava za organizovanje ove manifestacije.

On je najavio da će naredne godine prioriotet rada resornog ministarstva biti formiranje turističkih zadruga, jer je namera da se povežu seoska domaćinstva koja žele da se bave turizmom.

Prema njegovim rečima, država će im davanjem novčanih podsticaja pomoći da urede kuće, kupatila, dvorišta i ponude zanimljive sadržaje, kao što su rukotvorine, proizvodi starih zanata i slično.

Ministar je objasnio da je poseban cilj turističkih zadruga promocija određenih delova Srbije i njihovih zavičajnih osobenosti.

U svemu tome je, kako je naglasio, od velike je važnosti to što su investicionim planom od 2020. do 2025. godine planirana velika sredstva za izgradnju lokalnih puteva, vodovoda i kanalizacije južno od Save i Dunava, kao i širokopojasnog interneta u selima.

Krkobabić je, kada je reč o dodeljivanju sredstava za kupovinu praznih seoskih kuća sa okućnicom za mlađe parove i poljoprivrednike, naveo da je interesovanje za ovaj program veliko i da na dnevnom nivou stiže po 20 do 25 zahteva.