banner-image

SPOS poziva da se prijave sumnje u neispravnost meda

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je do sada više puta pozivao pčelare da prijave svaku sumnju na neispravnost meda na tržištu. Već neko vreme taj proces je pojednostavljen i dostupan svakome elektronski, preko interneta, ali to nije šire poznato.

Naime, sada se sve prijave svim inspekcijama mogu slati preko Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, odnosno Kontakt centra za inspekcijski nadzor Vlade Republike Srbije.
SPOS navodi da sada više ne morate ni da kupite med, dovoljno je da negde uočite da nešto sa njim nije u redu (probate ga bilo gde, kod prijatelja i slično), napišete prijavu i pošaljete. Svaka podneta prijava dobija broj i veoma brzo dobijate informacije o sudbini vaše prijave, o kojoj sada ima ko da brine i da prati njenu sudbinu, te da vas o tome obavesti.
Kontakt podaci podnosioca prijave biće prosleđeni nadležnoj inspekciji, kako bi podnosilac bio informisan o statusu svoje prijave.

Ali, kontakt podaci podnosioca prijave neće biti prosleđeni niti ustupljeni fizičkom ili pravnom licu koje se prijavljuje niti trećim licima.

Glavni utisak kada se proba neispravan med jeste neodgovarajuća aroma i nedostatak ukusa meda. Nekada i cena meda može biti pobuđivač sumnje, jer ako je recimo otkupna cena bagremovog meda 7,1 evro, a bagremov med se u trgovini prodaje po cenama ispod 1.000 dinara, naravno da je to nemoguće, jer bi cena od 1.000 dinara bila cena samo meda, ambalaže, osnovnih troškova i PDV bez ikakvih drugih troškova i marže trgovina ili zarade pakera meda, a to je naravno nemoguće.

Ali, zvaničnu sumnju u kvalitet meda ne možete prijaviti po osnovu niske cene (ona samo može stvoriti motiv da se med proba i oceni), već po osnovu ukusa, mirisa i drugih svojstava meda, nakon što ste ga negde probali.

SPOS poziva sva društva i udruženja pčelara da se priključe ovoj akciji, kao i svakog pčelara SPOS-a.