banner-image

Šta radi Vučić u Novosadskom institutu za ratarstvo i povrtarstvo

Novosadski institut za ratarstvo i povrtarstvo, simbol vojvođanske i srpske poljoprivrede, klizi polako naniže. Da ne upotrebimo neku težu reč. Ukoliko se hitno nešto ne preduzme propadanje bi moglo biti nezaustvljivo. Opet da ne kažemo nešto teže.

Posle decenije naprednjačkih bahatosti Institut je bleda senka institucije koja je bila lider u ovom delu Evrope. Pošto je danas lider samo Aleksandar Vučić koga briga za Institut, koga briga za seme i hibride. Vučić da seljacima 100 evra pa još dva puta po 30 evra, kupi glasove a rasproda budućnost srpske poljoprivrede i upropasti sve što je valjano, a Institut je bio neko i nešto.

Institut je danas kao ona riba što je upeca onaj Hemingvejev „drug“. Parče po parče mesa kidaju opasnije ribe i dok stigne do obale od nje ne osta ništa. Deo po deo tržišta semena kukuruza, soje, pšenice… preuzimaju razne domaće i svetske kompanije, a Kostić im je preuzeo celo semenarstvo šećerne repe. Institut je postao politički plen, direktori se smenjuju, pa vraćaju pa igranka traje… Prodaju semena prepuštaju u ruke nekim drugim kompanijama koje nisu ni postojale kad je Institut dominirao ovim delom Evrope. Vučić i njegova kamarila arče znanje i rad, decenije istraživanja u Novom Sadu … I koga to briga.

Međutim, ko će da preduzme nešto.

Eksperti iz Srpske napredne stranke. Branislav Nedimović, fudbaler iz šestorazredne lige koji bolje šutira loptu nego što se razume u poljoprivredu. Vučić, ekspert koji što više laže to mora da kupuje glasače. Čovek koji u životu nije radio ništa dok nije postao predsednik vlade, a sada se razume u sve.

Naravno, reći će da Institut nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede već Ministarstva nauke, ali to bi bilo tačno da u Srbiji sve što se gradi pripada Vučiću a što se urušava Peri ložaču. Ministarstvom nauke ne komanduje Vučić već Đilas. To je valjda svima jasno.

Međutim, ovim naprednim pokvarenjacima ipak treba nešto objasniti. Svaka fabrika koju je Vučić doveo u Novi Sad i Vojvodinu, nemačka, francuska, marsovska, manje vredi od Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. To zna svako normalan, sem eksperata SNS.

Takođe, propaganda čini čuda pa nije ni čudo što je Institut skrajnut jer dok selo i poljoprivreda propadaju seljaci masovno glasaju za Vučića. Pa koga bi onda bilo briga za Institut. Motaće seljaci kablove po korejskim, japanskim, nemačkim fabrikama, kupovaćemo nemačko, francusko, kinesko seme. Šta će nam naši hibridi. Propaganda je važna.

Šta je bio Novosadski sajam, a šta je sad.

Šta su bile Vode Vojvodine, a šta su sad.

Milovan Lukić