banner-image

EU trgovala agrarnim proizvodima za 157 milijardi

Najnoviji mesečni izveštaj Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima pokazuje da je, uprkos sporom prvom kvartalu, ukupna vrednost poljoprivredno-prehrambene trgovine EU (izvoz plus uvoz) za period januar-jun 2021. godine iznosila 157,1 milijardi evra, što je povećanje tri odsto u odnosu na isti period 2020.

Izvoz je povećan oko šest odsto – na 95,3 milijarde evra, dok je uvoz pao za jedan odsto – na 61,8 milijardu evra. Suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je 33,5 milijardi evra za prvu polovinu godine. To je povećanje od 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Gledajući mesečna kretanja, vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU u junu 2021. bile su 14 odsto veće u odnosu na isti mesec 2020. godine, nakon stalnog povećanja od marta 2021. Mesečne vrednosti uvoza EU ​​u junu 2021. bile su 10 odsto veće u odnosu na isti mesec 2020. godine, nakon praćenja uzlaznog trenda od marta 2021.

Za period januar-jun 2021, vrednost izvoza u Veliku Britaniju pala je za 446 miliona evra, što je dva odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2020. godine. Slično, ukupni pad uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU uveliko je uzrokovan smanjenjem uvoza iz Velike Britanije, za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Došlo je do značajnog povećanja izvoza u brojne glavne trgovinske partnere u odnosu na prvu polovinu 2020. To uključuje izvoz u Sjedinjene Države, de je najviše išlo vino, žestoka pića, likeri i prerađevine od povrća. Takođe, porastao je i izvoz u Kinu, a povećana je i vrednost izvoza u Švajcarsku, Norvešku, Izrael i Kanadu. U periodu januar-jun takođe se povećala vrednost uvoza proizvoda iz Brazila, Indije, Australije, Srbije i Argentine.

S. K.